Merkez politika faizini 50 baz puan indirdi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 50 baz puan indirdiğini duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, faiz koridorunu değiştirmezken bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 10’dan yüzde 9,5’e indirdi. Piyasalarda ağırlıklı beklenti indirimin haziran ayında gelmesi yönündeydi. Ekonomistler ise indirim için eylül ayını işaret ediyordu.

Merkez Bankası marjinal fonlama oranı yüzde 12, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11,5, borçlanma faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tuttu. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 10’dan yüzde 9,5’e çekilirken, geç likidite penceresinde borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 13,5 düzeyinde bırakıldı.

Para politikasında sıkı duruş devam edecek

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki iyileşme sonucunda tüm vadelerde piyasa faizlerinde düşüşler gözlenmiştir. Bu çerçevede, bir hafta vadeli fonlama faizinde ölçülü bir indirime gidilmesine karar verilmiştir. Kurul, getiri eğrisinin bu karardan sonra da yataya yakın seyretmesi ile para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceğini değerlendirmiştir.

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Son dönemde açıklanan veriler bu gelişmelerle uyumlu olarak yurtiçi özel kesim nihai talebinde ılımlı bir seyre işaret etmektedir. Net ihracatın ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapması beklenmektedir. Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

İndirim için erken denilmişti

TCMB bir hafta vadeli repo faizinde en son 17 Mayıs 2013'te indirime gitmiş ve faizi yüzde 5'ten yüzde 4.50'ye çekmişti. TCMB'nin bundan sonraki adımının faizlerde ölçülü ve kademeli indirim olabileceğini açıklamasının ardından Reuters anketlerinde indirim sınırlı da olsa ilk kez beklentiler arasına girmiş ancak 13 katılımcının 11'i mayıs ayında politika faizinde indirim için erken olduğunu öngörmüştü.

TCMB'nin haftalık repo faizini düşürmesi ardından ilk tepki olarak yükselen dolar/TL, sonrasında ise dalgalı bir seyir izliyor. Kararın ardından 2.0934'ten önce 2.10'a kadar seviyesine kadar yükselen sonrasında ise 2.0905'e kadar gerileyen dolar/TL, saat 1440 itibariyle 2.0960/2.0968 seviyesinden işlem görüyor.

Öte yandan karar öncesi yüzde 8.94 seviyesine olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de dalgalı bir seyir izledi. Gösterge faiz yüzde 9.10'a kadar yükseldikten sonra aynı saatte yüzde 8.96 seviyesinde.

TCMB sinyal vermişti

 

[PAGE]

TCMB sinyal vermişti

TCMB Başkanı Erdem Başçı, nisan sonundaki enflasyon raporu toplantısında yılsonu enflasyon tahminini yukarı yönlü revize ederken, para politikasında ilave sıkılaştırma ihtiyacı görmediklerini, gerektiğinde ise sıkılaştırmayı likidite politikası ile yapacaklarını söyleyerek, bundan sonraki adımın faizlerde ölçülü ve kademeli indirim olabileceğini belirtmişti.

Başçı, Türkiye'nin risk primindeki düşüş nedeniyle faiz indirimi için yer olduğunu, hali hazırda yüzde 10 seviyesinde olan bir hafta vadeli fonlama seviyesinde indirim olup olmayacağını konuşacaklarını söyleyerek, temel belirleyicinin enflasyon olacağını belirtmişti.

Analistler enflasyon çift haneye yaklaşırken mayıs ayı toplantısında politika faizinde bir indirimin sıkı duruş açısından soru işaretleri getirebileceğini ancak takip eden aylarda indirimin zamanlamasının daha uygun olacağını belirtiyorlardı. Ancak Başçı faizlerde ölçülü ve kademeli bir indirim için "Bunu para politikasındaki sıkı duruşu koruyarak yapabiliriz" demişti.

Enflasyon çift haneye yakın

TCMB'den bu ay politika faizinde indirim beklentisinin genele yayılmamasının en önemli nedeni enflasyonun çift haneye oldukça yaklaşmış olmasıydı. TL'nin değer kaybının neredeyse tüm sektörler üzerinde yarattığı baskı ve kuraklığın gıda fiyatlarına olumsuz etkisiyle enflasyon nisanda çift haneye yaklaştı.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda enflasyon giyim grubundaki çift haneli artış ve gıda fiyatları öncülüğünde yüzde 1.34 ile yüzde 0.8 olan beklentilerin üzerinde yükseldi. TÜFE nisanda yıllık bazda yüzde 8.39'dan yüzde 9.38'e yükseldi.

Ekonomistler, yıllık enflasyonun mayıs ayında çift haneye çıkabileceğini, haziran ayından itibaren ise yönünü aşağı çevireceğini öngörüyorlar.

Hükümet faiz indirimi istiyor

TCMB'nin ocak ayında yaptığı sert faiz artışının ardından hükümet kanadından 30 Mart'taki yerel seçimleri izleyen günlerde faiz indirimleri yapılması gerektiği yönünde açıklamalar yapıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 4 Nisan'da yaptığı açıklamada, yerel seçimlerin ardından faizlerin düşmeye başladığını ve PPK'nın yeniden olağanüstü toplanıp faizleri düşürmesi gerektiğini söylemişti. Erdoğan'ın ardından ekonomiden sorumlu bazı hükümet yetkilileri ve iş çevrelerinden de faiz indirim talepleri gelmişti.

Bu açıklamaların ardından nisan ayı başında Kayseri'de konuşan Başçı ise zamanlaması PPK tarafından belirlenmek üzere faiz indirimi yapabileceklerini ancak büyük montanlı indirim beklenmemesi gerektiğini açıklamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir