Merkez'den enflasyon açıklaması

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) temel mal enflasyonundaki yavaşlamayla çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık artışının gerilediğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası temel mal grubu enflasyonundaki yavaşlama ile çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık artış oranlarının gerilediğini, bununla birlikte, çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğiliminin sınırlı oranda yükseldiğini açıkladı.

TCMB fiyat gelişmeleri raporunda Mart ayına ait enflasyon değerlendirmesinde şöyle denildi:
              
"Gıda ve ilişkili hizmet fiyatlarında enflasyon yüksek seyrini sürdürürken gıda ve yemek hizmetleri dışı yıllık tüketici enflasyonunda düşüş eğilimi devam etmiştir. Enerji fiyatları bu dönemde yükseliş kaydetmiştir. Temel mal grubu enflasyonundaki yavaşlama ile çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık artış oranları gerilemiştir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğilimi sınırlı oranda yükselmiştir."
              
Açıklamada, Mart ayında gıda ve enerji gruplarının katkısının sırasıyla 0.11 ve 0.30 puan arttığı belirtilerek, "Temel mal grubunun katkısı 0.29 puan gerilerken hizmet ile alkollü içecekler ve tütün gruplarının katkısında belirgin bir değişiklik gözlenmemiştir. Mevcut durumda, tüketici enflasyonuna en belirgin katkı 3.47 puan ile gıda grubundan gelmektedir" denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir