Merkez'den, Takasbank ve BKM'ye faaliyet izni

Merkez Bankası, Takasbank, BKM, MKK ve GÖSAŞ'a çeşitli konularda faaliyet izni verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) "Menkul Kıymet Mutabakat Sistemi" ve "Ödeme Sistemi" işletmek üzere faaliyet izni verilmesine ilişkin 5 kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. 

TCMB'nin Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan,  Menkul Kıymet Mutabakat Sistemi İşletmek Üzere Faaliyet İzni Verilmesine İlişkin Karar'ları kapsamında, Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ'ye (MKK) sistem işleticisi faaliyet izni verildi. 

Bu kapsamda, Takasbank'ın işlettiği "Pay Piyasası Takas Sistemi" ile Borsa İstanbul AŞ Borçlanma Araçları Piyasası nezdinde gerçekleşen işlemlere ilişkin takas ve mutabakatın yapıldığı "Borçlanma Araçları Piyasası Takas Sistemi", menkul kıymet mutabakat sistemi olarak kabul edildi. 

Ayrıca, MKK tarafından işletilen ve menkul kıymet transfer işlemlerine ilişkin takas ve mutabakat faaliyetlerinin gerçekleştirildiği "Merkezi Kaydi Sistemi"nin de menkul kıymet mutabakat sistemi olması kararlaştırıldı. 

MKK ve Takasbank'ın gerçekleştirdiği faaliyetlerin ise sistem işleticilerinin gerçekleştirebileceği diğer faaliyetler çerçevesinde onaylanmasına karar verildi. 

 Ödeme Sistemi faaliyet izni kararları 

TCMB'nin Ödeme Sistemi İşletmek Üzere Faaliyet Verilmesine İlişkin Karar'larına göre, Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Garanti Ödeme Sistemleri AŞ (GÖSAŞ) ve Bankalararası Takas Odaları Merkezi, sistem işleticisi olarak faaliyet gösterecek. 

Kararlar kapsamında, BKM tarafından işletilen ve banka kartı ile kredi kartı işlemlerinin bankalar arasındaki takas ve mutabakatını sağlayan "Yurtiçi Takas ve Hesaplaşma Sistemi" ödeme sistemi olarak kabul edildi. 

Ayrıca, Garanti Ödeme Sistemleri AŞ (GÖSAŞ) tarafından işletilen ve Bonus markası altında ihraç edilen banka kartları ve kredi kartları ile Bonus özellikli Ödeme Noktası (POS) cihazlarında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin takas ve mutabakatın yapıldığı "TakasNet" sisteminin de ödeme sistemi olması uygun görüldü. 

Bunların yanında, Bankalararası Takas Odaları Merkezi tarafından işletilen ve çeklerin bankalar arasında hesaben ödenmesine ilişkin takas ve mutabakat işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan "Çek Takas Sistemi"nin ödeme sistemi olarak kabul edilmesi de kararlaştırıldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir