Merkez'den faiz indirimi bekleniyor

Merkez Bankası'nın bügün Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alacağı faiz kararı merakla bekleniyor. Anketlerde ise sonuç kararın 25 baz puanlık indirimle sonuçlanacağı yönünde çıkıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine Ekim ayında da devam etmesi beklenirken, yüzde 8.25 olan koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirim öngörülüyor. Dünya Gazetesi'nin okuyucuları ile yaptığı ankete göre katılımcıların yüzde 52'si Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam edeceği yönünde görüş bildirdi.

Ekonomistler de indirim bekliyor

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ve 18 ekonomistin katılımıyla sonuçlandırdığı Beklenti Anketi'ne göre, ekonomistlerin çoğu marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) indirim öngörüyor. 16 ekonomistin tamamı marjinal fonlama oranındaki indirimin 25 baz puan olması tahmininde bulunurken, 2 ekonomist ise değişiklik öngörmüyor.

Reuters'ın 15 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre ise; katılımcıların 14'ü koridorun üst bandında indirim öngörürken, bir katılımcı ise sabit tutulmasını bekliyor. Katılımcıların tamamı politika faizinin sabit tutulacağını tahmin ederken, üç katılımcı ise faiz koridorunun alt bandının 25 baz puan düşürüleceğini öngörüyor.

İndirmeme ihtimali gözardı edilmiyor

Anketlerde ağırlıklı olarak çıkan indirim beklentisinin yanı sıra geçen hafta Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem ve Yiğit Bulut'un "TCMB'nin bu ay faiz indirimi yapmayabileceği" açıklaması tam tersi bir bekliti oluşturmuştu. Bu açıklamalar sonrası 3.1140'a kadar yükselerek tarihi zirvesini yeniliyen dolar 3.05 seviyelerine geriledi. 

Bu çerçevede bazı ekonomistler beklentilerini TCMB'nin faizleri değiştirmeyeceği yönünde revize etti, ancak halen ağırlıklı beklenti koridorun üst bandında indirim olabileceği yönünde kaldı.



Mart ayından bu yana indirim devam ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayından bu yana gerçekleştirdiği 7 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandını) 250 baz puan indirerek yüzde 10,75'ten 8,25'e çekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir