Merkez'in hamlesi piyasalara yaradı

TCMB reeskont kredileri ile ilgili aldığı karar dolarda sert bir düşüş yaşatırken borsaya alım getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin de TL cinsi geri ödeme imkanını 1 Ocak 2017'den önce kullandırılan ve 31 Mayıs 2017'ye kadar vadesi dolacak olan krediler için de uzattı.

Bankacılar kararın 3.5-4 milyar dolar civarındaki reeskont kredisi geri ödemesi kaynaklı kurumsal döviz talebini piyasadan çekebileceğini belirtirken, TL kararının ardından gelişmekte ülkelerden pozitif ayrışarak 3.64'e kadar geriledi. Kur karar öncesi 3.6720 seviyesinden işlem görüyordu. Dolar, 3.6409'a kadar geriledi.

Dövizdeki bu hareketi DÜNYA'ya değerlendiren İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, "Zaten TL bir süredir güçlü. Grafikler 3,63'ün altını gösteriyordu. Piyasa, gelen her tür haberi olumlu algılıyor. Bu değil, başka bir haber de olsa yine olumlu karşılanacaktı." dedi.

Diğer taraftan bu sabah Hazine'nin eurobond ihracı ile 1.25 milyar dolar borçlandığını hatırlatan Turşucu, "2027 vadeli eurobond yeniden ihracına 4 katı talep geldi. Fitch'in not kararından önce de bir eurobond ihracı olmuştu. Not düştükten sonra bu ihraca 4 kat talep gelmesi, üstelik de faizin 50 baz puan daha düşük olması piyasaları destekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Borsada alımlar arttı

Dövizdeki yaşanan bu hızlı düşüş hisse senetleri piyasalarına da yansıdı.

Günün ilk yarısında yerinde sayan Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, dolardaki düşüş sonrasında artan alımlarla yüzde 1'e yakın değer kazancı yaşadı.

BİST 100, günü 643 puan (yüzde 0,73) artışla 88.830 pundan tamamladı.

Merkez Bankası’ndan ihracatçılara destekMerkez Bankası’ndan ihracatçılara destek

 

Hazine, 1.25 milyar dolar borçlandıHazine, 1.25 milyar dolar borçlandı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir