Mevduatın cazibesi artıyor

100 bin TL'lik mevduatta brüt getiri 2 bin 400 TL'ye yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TCMB’nin ara PPK toplantısında yaptığı faiz  artışının ilk etkisi mevduatta hissedilmeye başladı. Riski sevmeyen tasarruf sahiplerinin en önemli yatırım aracı olan mevduat faizleri de artırılmaya başladı. Aralık 2013’de ortalama yüzde 9.50 olan banka mevduat faizleri Ocak 2014 sonu itibariyle yüzde 10 seviyelerini aştı.

Kredi hesaplama, karşılaştırma ve başvuru hizmetleri veren hangisi.net’in verilerine göre, Aralık 2013’de 100 bin liralık bir tasarrufu 3 ay vadeli mevduata yatıran bir vatandaş ortalama yüzde 9.50 faizle brüt olarak bin 991 lira kazanırken, bu kazanç Ocak 2014 sonunda 2 bin 404 liraya yükseldi.


100 bin liralık bir tasarruf  3 ay sonunda brüt olarak 102 bin 44 liraya çıkmış oldu. Uzmanlar, TCMB’nin ara PPK ile yaptığı faiz artışları sonrasında kırılgan 5’li içinde gösterilen Türkiye’nin en yüksek faiz veren ülkeler içinde en iyi iki ülke pozisyonuna çıktığını hatırlarak, gelinen durumda bankaların kredi faizlerinde artış yapmaya başladığını bununla birlikte aynı şekilde mevduat faizlerinde de artışlar gözlenmeye başladığını ifade ediyorlar.

Pazarlıkla daha iyi faiz alınabilir

Mevduatın riski sevmeyen tasarruf sahipleri için en cazip yatırım aracı olduğunu belirten uzmanlar, bankalarla pazarlık yaparak daha iyi oranlarda faiz alınabileceğine de dikkat çekiyorlar. Öte yandan teknolojinin her geçen gün yaşamımıza dahil olmasıyla birlikte bankalarda internet şubeleri aracılığı ile birlikte e-mevduat faizlerini de cazip hale getiriyorlar.

Burada faizler Merkez Bankası’nın faiz artışıyla birlikte yüzde 11 seviyelerinin üstüne geldi.  Bu arada Garanti Bankası’ndan müşterilerine gönderilen SMS’lerde internet şubesinden e-vadeli hesap açanlara yüzde 1.10’a varan oranlara  faiz verildiği ifade edildi. Geçen hafta ara PPK'da politika faizi yüzde 10'a,  koridorun üst bandı da yüzde 12’ye çıkarılmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir