Mevduatta yarış bu defa ‘dolar’ tarafında

Bankacılık sektöründe her yıl sonunda yaşanan klasik yarış bu yıl TL mevduat tarafını değil, dolar mevduatını hareketlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

Klasik yıl sonu bilanço hareketleri bu yılda kendini gösterdi. Her yıl TL mevduatta dönen yarış bu defa dolar mevduatına kaymış görünüyor. Dolar mevduatında hem Fed’in aralık ayında yaptığı artırım hem de dolar likiditesini artırmak isteyen bazı bankaların hareketleri yaklaşık 80 baz puanlık etki yarattı.

Para piyasaları yılbaşı ve Noel tatillerinin etkisi ile rehavete kapılmış görünüyor ama işin mevduat tarafı her bilanço kapama döneminde olduğu gibi hareketli. Hele bu hareket, yılın son blançosu olduğu için daha sıcak geçiyor.

DÜNYA’nın bankacılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre bu defa TL mevduat tarafındaki yarış daha sakin. Geçtiğimiz günlerde TL mevduat faizi yüzde 12’ye kadar çıkmış. Fakat şu günlerde oranlar ağırlıklı olarak yüzde 11.5’larda seyrediyor. Bankacılar TL mevduat tarafındaki hareketi ‘makul’ ve ‘sakin’ olarak nitelendiriyor. Son dönemde TL mevduatta bazı bankalarda e-vadeli mevduatta da yüzde 12’ler düzeyi görülmüştü.

1 Ocak’tan sonra en az 0.25 puan düşer

Dolar mevduatı tarafında ise işler daha hareketli. Yüzde 3 civarında seyreden dolar faizinin yüzde 3.8’e kadar yükseldiği hatta bazı küçük bankalarda yüzde 4’lerin telaffuz edildiği belirtiliyor. Bu artışın bir kısmı Fed’in aralık ayında yaptığı 25 baz puanlık faiz artışı kalan kısmı ise döviz likidtesi ihtiyacı ve mudi talebi olarak anlatılıyor.

Yılbaşından itibaren ise oranların TL mevduat tarafında yüzde 11.00-11.25 aralığına dolar mevduatında ise yüzde 3.25-3.50 aralığına çekilmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir