Moody's'ten takvim açıklaması

Moody's 2017 takviminde Türkiye'nin yer almaması sonrası bir açıklama yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçtiğimiz günlerde kredi derecelendirme kuruluşları 2017 takvimlerini yayınlamıştı. Moody's'in yayınladığı takvimde Türkiye'nin yer almaması tartışma konusu olmuştu.

Konuya açıklık getiren Moody’s, kuruluşun Türkiye analistinin artık Avrupa Birliği (AB) dışından raporlama yapacağını gerekçe göstererek, 2017 yılına ilişkin kredi derecelendirme takviminde Türkiye’nin potansiyel değerlendirme tarihlerine yer verilmediğini açıkladı.

Avrupa Birliğinde son yıllarda yapılan düzenlemelere göre reyting kuruluşlarının bir sonraki yıla ilişkin ülke notu gözden geçirme takvimlerini aralık ayı içerisinde duyurmaları gerekiyor.

Örneğin; bu kapsamda Türkiye’nin talep edilmemiş kredi notu (unsolicited), Standard & Poor’s (S&P) kredi notu ve görünümünün önümüzdeki yıl 5 Mayıs ve 3 Kasım tarihlerinde değerlendirilmesi bekleniyor.

Fitch Ratings ise Türkiye’nin kredi notu ve görünümünün önümüzdeki yıl 27 Ocak ve 21 Temmuz tarihlerinde değerlendirilebileceğini açıkladı.

Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in bu ay içinde açıkladığı 2017 yılı için ülke derecelendirme takviminde Türkiye’ye ilişkin potansiyel gözden geçirme tarihlerine yer verilmemesi dikkati çekti.

'Türkiye'nin analisti değişti'

Konuya ilişkin olarak Moody’s’in Londra merkezinden yapılan açıklamada ise gerekçe olarak kurumun Türkiye analistinin değiştiği, artık raporların AB dışından yazılacağı belirtildi.

Açıklamada, “Ülke notu takvimi, AB regülasyonu gereğince başanalistleri AB içerisinde olan ülkeleri içermektedir. Türkiye, AB merkezli bir başanalist tarafından izlenmediği için, takvimde yer almamıştır. Türkiye’nin başanalisti kasım ayında normal işleyiş doğrultusunda değişmiştir ve kendisi AB merkezli değildir.” ifadelerine yer verildi.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada yeni Türkiye analistinin Moody’s’in hangi merkezinden görev yapacağına ilişkin soruya ise cevap verilmedi.

'Piyasalardaki etkisi artabilir' endişesi

Moody’s’in takviminde Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin potansiyel değerlendirme tarihlerine yer vermemesiyle, ileride yapılabilecek açıklamaların piyasalardaki etkisini artırmasından endişe ediliyor.

Avrupa Birliği Komisyonu, 18 Haziran 2013 tarihinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarının piyasalarda yarattığı tepkileri sınırlamak amacıyla bir dizi düzenlemeyi yürürlüğe soktuğunu duyurmuştu.

Bu düzenlemeler kapsamında kredi derecelendirme şirketlerinin ülkeleri sadece cuma günleri piyasaların işlem saati tamamlandıktan sonra ya da AB’de işlemlerin başlamasına bir saat kalaya kadar yapılabileceği belirtilmişti.

AB Komisyonu açıklamasında, “Ülke kredi notları piyasalara en az zarar verecek şekilde yapılacaktır. Kredi derecelendirme şirketleri gelecek 12 aya ilişkin ülke notları ve görünümlerine ilişkin değerlendirme tarihlerini aralık ayının sonunda açıklayacaklardır. Bu tarihler cuma günü olarak belirlenmelidir.” ifadelerine yer verilmişti.