Nakdi kredilerde 4 ayda 113 milyar artış

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Ertem, toplam nakdi kredilerde 4 aylık artışın 113 milyar lira olduğunu ve bunun 95.3 milyar lirasının KGF ile sağlandığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, 27 bankanın toplam nakdi kredilerinde dört aylık artışın 113 milyar lira olduğunu, bunun 95.3 milyar liralık kısmının Kredi Garanti Fonu (KGF) ile sağlandığını söyledi.

30 Nisan itibariyle 225 bin 358 işletmeye 145 milyar lira kefalet sağlanarak 160 milyar liralık kredi hacmine ulaşıldığını söyleyen Ertem, "Kullandırılan kredilerin yüzde 90'ı KOBİ, yüzde 10'u KOBİ dışı olup, yüzde 66'sı mikro işletmelere kullandırılmıştır. KGF kredilerinin yüzde 22.7'si kamu sermayeli, yüzde 75.4'ü özel sermayeli yüzde 1.8'i katılım bankaları tarafından kullandırılmıştır" ifadelerini kullandı.

"Batık alacaklar finanse edilmiyor"

KGF kredilerinin yüzde 64'ünün yeni kredi, yüzde 20'sinin ilave kredi, yüzde 5'inin ise yenileme kredileri olduğunu söyleyerek, "Demek ki batık alacaklar finanse edilmiyor" dedi.

KGF kredilerinin yüzde 69'unun 10'luk risk grubu sıralamasında A-B arası en üst reytinge sahip firmalara kullandırıldığını, bunun da riskin düşük olduğuna işaret ettiğini de belirten Ertem, "Kullandırılan kredilerin ortalama kredi büyüklüğü 492 bin liradır. Demek ki pasta büyük
dilimlere bölünüp risk oluşturulmuyor" diye konuştu.

Ertem ayrıca, işletme kredilerinin ortalama faizinin yüzde 14.4, yatırım kredilerinin ortalama faizinin ise yüzde 13.8 olduğunu vurgularken, "Demek ki faizler düşmüş, marj varmış. Görüldüğü gibi kredilendirme sisteminde niteliksel değişim gözlemliyoruz. Piyasaya çıkan para nitelikli yatırıma dönüyor. KGF gibi kurumlarımız ve uygulamalar yeni dönemde artarak devam edecektir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir