Nasdaq CEO’su imzaya geliyor

Borsa İstanbul, Nasdaq ile gittiği teknolojik işbirliğinin imzasını 11 Aralık’ta İstanbul’da atacak. İmza için Nasdaq CEO’su Robert Greifeld ilk kez Türkiye’ye gelecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide Y. GÜRDAMAR

Borsa İstanbul (BIST) ile Nasdaq OMX arasındaki teknolojik işbirliği anlaşması nihayet imzalanıyor. DÜNYA’nın edindiği bilgiye göre imzalar 11 Aralık’ta İstinye’de atılacak.

İmza atmak için bizzat Nasdaq OMX CEO’su Robert Greifeld gelecek. Sermaye Piyasası Kurulu’nun onay vermesi sonrasında; işbirliği anlaşmasında Türkiye’ye ilk kez gelecek olan Greifeld ile BIST Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turan’ın imzası bulunacak.

Hisse ve nakit verecek

Çok gizli tutulan anlaşmanın detaylarına ulaşan DÜNYA’nın edindiği bilgiye göre, BIST bu anlaşma karşılığında Nasdaq OMX’e hem hisse hem de nakit verecek. Sıkı pazarlıkların yapıldığı anlaşmanın 1300 sayfalık bir sözleşmeyle karara bağlanması bekleniyor. Pazarlıkların ilk aşamasında Nasdaq OMX’in, Borsa İstanbul’a sunacağı teknolojik destek karşılığında 200 milyon dolarlık bir ücret talep ettiği konuşuluyor. Ancak BIST yönetiminin bastırması sonucunda 150 milyon doların altında bir rakamda uzlaşma sağlandığı kaydediliyor. BIST ayrıca bu teknolojik işbirliği karşılığında Nasdaq OMX’e kendi hissesinden pay verecek. Verilecek payın oranı ise 11 Aralık’taki imza aşamasında açıklanacak.

İmzayı 1300 sayfalık detaylar uzattı

Dünyada 24 borsa yöneten ve 50 ülkede 70 borsaya teknoloji desteği veren Nasdaq ile yapılan stratejik ortaklığın şekil ve kapsamı konusunda detaylı çalışmalar ve pazarlıklar nedeniyle uzadığı belirtiliyor. Aslında Nasdaq’ın diğer borsalarla yaptığı anlaşma öncesi müzakere süreleri ile karşılaştırıldığında, Borsa İstanbul ile yapılan müzakere süreci hızlı bile gelişti. 1300 sayfalık metne imza atacak olan BIST, dünya borsaları ile işbirliğini Nasdaq OMX ile sınırlandırmayacak. BIST’e yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre yeni yılla birlikte piyasa likiditesini artıracak ortaklıklar gündeme gelecek. Ayrıca yeni yılla beraber başka yeni anlaşmalara da imzalar atılacak.

140. yıla özel konser verilecek

Borsa İstanbul, 26 Aralık’ta da 140’ıncı yaşını kutlayacak. Geçtiğimiz yıldan itibaren İMKB’nin 1985’teki kuruluş gününü değil de Dersaadet Tahvilat Borsası’nın kuruluşunu esas almaya başlayan Borsa İstanbul, bu yıl Dersaadet Tahvilat Borsası’nın 140. yıldönümünü kutluyor. Yıdönümünü sermaye piyasaları temsilcileri ve üst düzeyin de davet edileceği bir kokteyl ile kutlayacak olan Borsa İstanbul, bugüne özel bir konser düzenleyecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir