Nomura: TCMB tahminlerini revize eder

Nomura, yapılan revizyonların TCMB'nin Türk Lirası'nda kümülatif değer kaybının, yüksek petrol fiyatlarının ve zayıf iç talebin toplam enflasyona etkisinin 0,9 puan olacağını öngördüğünü ortaya koyduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın dün açıkladığı Enflasyon Raporu'nda yer verdiği 2017 ve 2018 enflasyon tahminlerini değerlendiren Nomura, TCMB'nin bu tahminleri yukarı yönlü revize etmek zorunda kalacağını savundu.

TCMB'nin 2018 için enflasyon tahminini yüzde 6,5'de yüzde 8'e ve 2018 enflasyon tahminini yüzde 5'den 6'ya yükselttiğine işaret eden Nomura, yapılan bu revizyonların TCMB'nin Türk Lirası'nda kümülatif değer kaybının, yüksek petrol fiyatlarının ve zayıf iç talebin toplam enflasyona etkisinin 0,9 puan olacağını öngördüğünü ortaya koyduğunu belirtti. "Biz orta vadeli programda öngörülenin yüzde 20 civarında üzerine çıkan kurun enflasyona yansımasının bu kadar cansız olmasının muhtemel olmadığını düşünüyoruz" ifadelerini kullanan Nomura.
"Yüzde 8,4 olan kendi enflasyon tahminimiz için yukarı yönlü riskler görüyoruz. Bu nedenle TCMB'nin önümüzdeki dönemdeki enflasyon raporlarında tahminlerini daha da revize etmesini bekliyoruz" dedi.

TCMB'nin tahmin aralığının manşet enflasyonun 2. çeyrekte yüzde 11'e ulaşması riski gördüğüne dikkat çeken Nomura, bunun Nisan veya Mayıs ayında çift haneli enflasyon görülebileceği yönündeki kendi tahminleri ile tutarlı olduğunu da vurguladı.

Çetinkaya'nın sunumunda 'dinamik' sözcüğünü birkaç kez kullanmasının yeni politika çerçevesinin karakterize ettiğini ve cari politika çerçevesinin geçmişteki geniş faiz koridorundan ayrıştığını, daha fazla kısa vadeli yanıta imkan vereceğine ortala koyduğunu da belirten Nomura, bunun sürpriz olmadığını ifade etti.

Nomura, "Daha önce de belirttiğimiz gibi, yatırımcıların potansiyel olarak cari likidite tedbirlerinin oluşturduğu fasılalı sıkılaştırma ile yeniden ikna edilemeyeceklerini düşünüyoruz. Yatırımcılar risk/getiri profilinde, faiz koridorunu daha yukarı kaydıracak daha büyük simetrik faiz artırımlarıyla sağlanabilecek, daha kalıcı bir iyileşme bekliyorlar" dedi.

Nomura ayrıca, politika çerçevesinin dinamik doğasına çok fazla vurguda bulunmanın yatırımcıların Türk Lirası için getiri desteğinin sürdürülebilirliği konusunda yatırımcı endişelerini artırabileceğini belirtti. Başkan Çetinkaya'nın "Biz hali hazırda göstere olarak her
hangi bir kuru savunmuyoruz" ifadesinin politika çerçevesinin karmaşıklığı konusunda endişeleri artırdığına işaret eden Nomura, daha şeffaf simetrik faiz artırımları görene kadar Türk Lirası için negatif olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Piyasalar Fed toplantısını bekliyorPiyasalar Fed toplantısını bekliyor

 

Bu konularda ilginizi çekebilir