Nükleer kriz, borsalara 1 trilyon dolara patladı!

Kuzey Kore-ABD arasında artan siyasi gerilimin dünya genelinde hisse senetlerini aşağı çekmesiyle borsalar 2017’nin en kötü haftalık performansını gösterdi. Yatırımcı sığınacak liman olarak kendine devlet tahvilleri, altın ve İsviçre Frangı’nı seçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

ABD ve Kuzey Kore arasındaki söz savaşının piyasalara faturası yüklü oldu. ABD ve Kuzey Kore arasındaki nükleer gerilimin tırmanmasıyla alarma geçen yatırımcı güvenli limanlara yönelince, hisse senedi piyasalarından bir hafta içinde 1 trilyon dolar çıkış yaşandı. Borsada kayıplarını artıran yatırımcılar yen, İsviçre Frangı, altın, devlet tahvili gibi daha az riskli varlıklara yöneliyorlar.

Trump’ın seçilmesinden bu yana en büyük haftalık kayıp

Pyongyang’ın Japonya üzerinden füze fırlatma planlarını açıklamasının ardından ABD Başkanı Donald Trump Kuzey Kore’yi Guam’a ya da ABD müttefiklerine saldırmaya karşı yeniden sert bir şekilde uyardı. Bu uyarıların ardından dünya borsalarında hızlı bir gerileme yaşandı. Wall Street art arda üç gün boyunca düşüşle kapanırken, dünya borsalarında Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinden bu yana en büyük haftalık kayıp meydana geldi. Japonya dışındaki Asya- Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi üç gün boyunca geriledi ve haftayı yüzde 2.1 düşüşle kapadı. Avustralya borsaları haftayı yüzde 0.5 kayıpla bitirirken, Güney Kore’nin haftalık kaybı yaklaşık yüzde 2.7 oldu. Avrupa borsalarında da oynaklık arttı. Volatile Endeksi VSTOXX yüzde 16 artışla yaklaşık dört ayın zirvesi olan 23.8’e yükseldi.

Dolar, rakipleri karşısında gerileme gösterdi

Döviz ve emtia piyasaları da siyasi gerilimle çalkalandı. Dolar, ABD ve Kuzey Kore arasındaki gerilimin tırmanmasının daha çok yatırımcıyı güvenli varlıklara yöneltmesiyle yen karşısında sekiz haftanın en düşük seviyesinde bulunuyor. Doların başlıca altı temel para biriminde oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks 93.385 seviyesine indi. ABD’nin Kuzey Kore’ye savurduğu tehditler İsviçre Frangı’na ise yaradı. İki hafta önce, euro karşısında 2015’ten bu yana en büyük düşüşünü sergileyen frank, geçtiğimiz hafta ise siyasi gerilimin getirdiği taleple Ocak 2016’dan bu yana eh hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Prim yapan bir diğer yatırım enstrümanı altın oldu. Yatırımcının sığınak olarak kullandığı altın spot piyasada 1.288,97 dolar/ons ile 8 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Altın nisandan bu yana en iyi haftalık yükselişini yaptı. Diğer emtia ürünlerinde ve petrolde ise gerileme vardı. Brent petrolü haftalık olarak yüzde 1.9 geriledi ve 51.44 dolar/ varil seviyesinden satıldı. Amerikan petrolünün varili ise yüzde 2.9 düşüş ile 48.16 dolara indi.

Emtia da borsalardaki düşüşlere eşlik etti

Sanayi metalleri petroldeki düşüşe eşlik etti. Londra Metal Borsası’nda bakır, beş haftadır ilk kez haftalık kayıp verdi ve Çin’in talebindeki düşüşün de etkisiyle 6.378 dolar/ ton seviyesine gevşedi. Londra’da altı temel metal son 1 ayda yüzde 13 yükselmişti. Ancak siyasi gerilimin etkisiyle bakırın yanında nikel, çinko, alüminyum, kurşunun fiyatı sert bir şekilde gerilime gösterdi. Kalayda ise önemli bir değişim yaşanmadı.

En güvenilir adreslerden biri Alman tahvili

Yatırımcının rotasını çevirdiği diğer bir adres devlet tahvilleri oldu. Dünyanın en güvenilir finansal kağıtlarından kabul edilen Alman tahvillerine yoğun bir giriş oldu geçen hafta. Almanya’nın 10 yıllık devlet tahvilinin getirisi 29 Haziran’dan bu yana ilk kez yüzde 0.40 seviyesinin altına indi. Alman kağıtlarının faizi temmuz ayındaki zirvesinin 20 puan altına gelmiş oldu. Japonya, İngiltere ve ABD’nin 10 yıllık kağıtlarının faizi de haziran sonundan bu yana en alt seviyeye indi.

Ayılar uykudan uyanıyor mu?

Piyasalarda esen negatif hava yatırımcıyı kendini güvenceye almaya zorlayabilir. Analistler, piyasalarda düşüş başladığında kâr elde etmeyi amaçlayan fonlara para girişinin artmaya başlamasının, ‘ayı eğilimli yatırımcıların kış uykusundan uyanmaya başladığı’ şeklinde yorumlanabileceğini söylüyorlar. Thomson Reuters’ın Lipper araştırma birimine göre, düşen piyasalarda kâr elde etmeye çalışan Amerikan menkul kıymet fonlmarına yılın ikinci çeyreğinde 423 milyon dolarlık giriş oldu. Bu, Fed’in varlık alımlarını azaltmaya başlayacağı sinyali verdiği 2013’ten bu yana en yüksek rakam. AdvisorShares Ranger’da portföy yöneticisi Brad Lamensdorf da, ‘hedge’ yapmanın vaktinin geldiğini düşünenlerin fona ilgi gösterdiğini söyledi. Bu arada BlackRock’dan Russ Koesterich, yazdığı bilgi notunda, Avrupa ve ABD’deki parasal sıkılaştırma politikalarının yaratacağı belirsizliğin yatırımcı güvenini sarsabileceği uyarısı yaptı.