OPEC: Küresel petrol talebi yükseliyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 2015 yılı küresel petrol talebi tahminini yükseltti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OPEC'in bu yıl için küresel petrol talebi tahmini, günlük 50 bin varil artışla 92,5 milyon varile çıktı. 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ham petrol üretimi Nisan'da günlük 18 bin varil artarken, küresel petrol arzı, bir önceki aya göre, günlük 390 bin varil düşerek 94,10 milyon varile indi. 

OPEC'in Nisan ayına ilişkin ve 5 Haziran'daki topalntısından önce yayımladığı son " Petrol Piyasası Raporu"na göre, bu yıl için küresel petrol talebi tahmini, günlük 50 bin varil artışla 92,5 milyon varile çıktı. Örgütün, bir önceki raporunda, söz konusu rakamın günlük ortalama 92,45 milyon varil olacağına yer verilmişti. Küresel petrol talebi artış miktarı da Avrupa ülkeleri petrol talebinde beklenen artışla bir önceki aya göre günlük 10 bin varil artarak günlük 1,18 milyon varile çıktı. Geçen yıl küreselpetrol talebi günlük 91,32 milyon varil olarak gerçekleşmişti. OPEC'in Mart ayındaki günlük 30,82 milyon petrol üretimi, Nisan'da ortalama 30,84 milyon varil oldu. Nisan'da küresel petrol arzı bir önceki aya göre günlük 390 bin varil düşerek 94,1 milyon varile indi. 

petrol-003.jpg

Nisanda OPEC petrol üretimi arttı, küresel arz düştü

Rapora göre, OPEC dışındaki ülkelerin petrol arzındaki düşüş OPEC üretimindeki artışla kısmen dengelendi. Küresel petrol üretiminde OPEC'in payı, Mart ayına göre artarak yüzde 32,8'e çıktı. OPEC ülkeleri içinde ham petrol üretimi en çok Irak ve İran'da gerçekleşirken, üretimde en büyük düşüş Angola'da görüldü. 

Rapora göre, OPEC üretiminde gerçekleşen günlük 18 bin varillik artışa en büyük katkı 10,09 milyon varille Suudi Arabistan ve 3,67 milyon varille Irak'tan geldi. Bu yıl için öngörülen OPEC ham petrol talebi geçen yıla göre günlük 300 bin varil artırılarak 29,3 milyon varile çıkarıldı. OPEC petrol talebinde artış beklentisi, OPEC dışındaki ülkelerde üretimin düşmesi ve küresel talebin artmasından kaynaklandı. OPEC dışındaki ülkelerin bu yılki petrol arz tahmini günlük 10 bin varil düşürülerek, 57,16 milyon varile indirildi.

Arzda özellikle yılın ilk yarısında artış beklenmesine rağmen, büyümenin yavaş olacağı öngörülüyor. Yavaş büyüme beklentisinin nedeni olarak, düşükpetrol fiyatları, Kuzey Amerika'deki aktif sondaj kule sayısının düşmeye devam etmesi, ABD'de sondaj işletim ruhsatlarının azalması ve uluslararası petrol şirketlerinin planlanan harcamalarındaki düşüş gösterildi. Geçen yıl OPEC dışındaki ülkelerde petrol arzı günlük 56,48 milyon varil olarak gerçekleşmişti. Nisan'da dünya genelinde kapatılan 293 sondaj kulesinden 205'ini petrol ve 88'ini doğalgaz sondaj kuleleri oluşturdu. Amerika kıtasında 239 sondaj kulesi devre dışı bırakılırken, OPEC ülkelerinde toplam 12 sondaj kulesi kapatıldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir