OPEC petrol arzında sorun görmüyor

OPEC, Irak'taki krizin petrol arzı konusunda sorun yaratmadığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL  - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Abdullah Salim El-Bedri, Irak'taki gelişmelerin petrol arzı konusunda sorun yaratmadığını ve herhangi bir açığın söz konusu olmadığını söyledi. 

El-Bedri, Avrupa Birliği (AB) ile OPEC arasında yıllık olarak düzenlenen Enerji Diyaloğu Toplantısı sonrasında AB Komisyonu'nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Öttinger ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.  

Piyasalarda 114 dolar seviyesindeki petrol fiyatının arz eksikliği nedeniyle değil piyasalardaki gerginlik ve spekülasyon nedeniyle oluştuğunun altını çizen El-Bedri, Irak'taki son gelişmelerin üretim alanını etkilemediğini ifade eden El Bedri, "Irak normal üretimini sürdürüyor" dedi. El Bedri, OPEC'in acil toplantı öngörmediğini belirterek, şartların değişmesi durumunda örgütün devreye girerek piyasalar açısından çare olacağını kaydetti. 

 Öttinger: Arz güvenliği çok önemli

Öttinger ise AB ile OPEC arasındaki son toplantının Kasım 2013'te yapıldığını hatırlattı. O tarihten bu yana enerji pazarı açısından beklenmedik ve zorlayıcı gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Öttinger, "Irak'taki duruma, Ukrayna-Rusya arasındaki, AB-Rusya arasındaki krize baktığımızda arz güvenliği hiç olmadığı kadar önemli" değerlendirmesini yaptı. 

İstikrarlı ve uygun petrol fiyatlarının her iki tarafın da çıkarına olduğunu vurgulayan Öttinger, toplantıda kısa, orta ve uzun vadedeki ortak beklentilerin ele alındığına işaret etti. Öttinger, "OPEC'in rolü dikkate değer" diye konuştu.