OPEC üretimi kısmadı, petrol 72 doların altına indi

OPEC ülkelerinin düşen petrol fiyatlarına karşılık arzda kesintiye gitmeme kararı almasıyla petrol fiyatları düşüşünü genişletmeye başladı. Brent petrol 71.12 dolar ile Eylül 2010’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) dün Viyana’da gerçekleştirdiği toplantı sonrasında petrol üretim miktarını değiştirmeyerek günlük 30 milyon varilde tutma kararı aldı. Suudi Kuveyt Petrol bakanı Ali Salih el-Ömer, bugün gerçekleştirilen OPEC toplantısında petrol üretiminde bir değişikliğe gidilmediğini söyledi. Toplantıda gelecek seferki bakanlar zirvesinin Haziran 2015’te yapılmasının kararlaştırıldığı bildirildi. Açıklamaların ardından Brent petrolün varil fiyatı  yüzde 5’in üzerinde kayıpla 71.12 dolara kadar geriledi. WTI petrol ise 67.75 doları gördü.

2010 seviyelerine geriledi

Brent petrolün varil fiyatının haziran ayından bu yana devam eden düşüş trendi, OPEC toplantısı öncesinde ivme kazanmıştı. Haftaya 80 doların üzerinde başlayan Brent petrolün varil fiyatı, hafta boyunca ülke merkez bankalarından piyasaları destekleyici açıklamalar gelmesine ve dolardaki güçlenmeye karşın gerilemesini sürdürdü ve yaklaşık 4,5 yılın en düşük seviyesine indi. KBC Energy petrol piyasası uzmanı Ehsan Ul-Haq petrol fiyatlarının 80 doların altında devam edeceğini öngördü ve " Varil fiyatının 70 doların altına düşme ihtimali yüzde 20, 70-80 doların arasında kalma ihtimali yüzde 40" diye konuştu.

Küresel toparlanma yavaş ama petrol arzı hızla arttı

Beş saat süren toplantı öncesinde açıklama yapan OPEC Dönem Başkanı Abdurrahman Et-Tahir El-Ahiriş, son dönemde petrol fiyatlarının düşmesinin petrol piyasasına bağlanamayacağını belirterek, “Son fiyat gelişmeleri petrol piyasasının istikrar ve denge aradığının işaretidir. Bu denge arayışına yardımcı olmamız gerekir” dedi. OPEC’in 166. Olağan Toplantısı, Avusturya’nın başkenti Viyana’da başladı. Toplantının açılışında, kurumun dönem başkanlığına Libya Başbakan Yardımcısı Abdurrahman Et-Tahir El-Ahiriş seçildi. El-Ahiriş, burada yaptığı konuşmada, en son 5 ay önce yapılan toplantıda petrol piyasasının durumunu tartışmak üzere toplandıklarını, o dönemde artan istikrardan bahsettiklerini ve o günden bu yana dünya ekonomisinde toparlanma en düşük seviyede devam ederken, küresel petrol piyasasında büyük arz oluştuğunu söyledi.

İran ve Suudi Arabistan’ın arz konusunda görüşleri yakın

İran Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene, OPEC’in 166. Toplantısı’nda İran ve Suudi Arabistan’ın görüşlerinin birbirine yakın olduğunu söyledi. İran resmi ajansı İRNA’nın haberine göre, OPEC toplantısı için Viyana’da bulunan Zengene, Suudi Arabistan Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanı Ali El-Naimi ile görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Zengene, “OPEC üyesi ülkelerin, üretim tavanını ihlal etmeyeceği çok açıktır, İran’ın petrol üretimini azaltmak için herhangi bir planı yok” ifadesini kullandı.

2015’te yıllık petrol talebinde 1.1 milyon varil artış bekleniyor

Bazı belirsizliklere rağmen, 2015 yılı için küresel ekonomik büyümenin yüzde 3,2’den yüzde 3,6 çıkmasının beklendiğini aktaran El-Ahiriş, buna göre 2015’de dünya petrol talebinin günlük yaklaşık 1,1 milyon varil artışla dünya toplam tüketiminin günlük yaklaşık 92,3 milyon varile ulaşmasının tahmin edildiğini ifade etti. El-Ahiriş, küresel petrol talebinin OECD üyesi olmayan ülkelerden geldiğini kaydetti. El-Ahiriş, OPEC üyesi olmayan ülkelerin petrol arzının gelecek yıl günlük 1,4 milyon varil artışla ortalama 57,3 milyon varile ulaşmasının öngörüldüğünü aktararak, bu artışın OPEC üyesi olmayan ülkelerden kaynaklanacağını dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir