Paladyumda nükleer endişe

Dünya Gazetesi - Evrim Küçük

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

ABD’nin nükleer füze anlaşmasından çekileceğini açıklaması paladyum fiyatlarına ralli yaptırdı. Dünyanın en büyük paladyum tedarikçisi Rusya’nın elindeki paladyumu ABD’ye karşı koz olarak kullanabileceği ve arzını kısıtlayabileceği endişesiyle paladyum fiyatları 1.136 dolar/ons seviyesine çıkarak rekoruna yaklaştı.

New York’ta spot paladyumun fiyatı önceki gün yüzde 3.7 artarak 1.227 dolar/ons düzeyine geldikten sonra dün de yükselişini sürdürdü. Dünkü işlemlerde yüzde 1.1 daha artan fiyat, 1.136,50 dolara çıktı. Böylelikle fiyatlar 1.138 dolarlık rekora çok yaklaştı. Commerzbank analistleri ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesinin Soğuk Savaş döneminde imzalanan ve Avrupa’yı nükleer füzelerden arındıran anlaşmadan çekileceğini söylemesinin Rusya’da yarattığı öfkenin fiyatlardaki yükselişi tetiklediğini söylüyor.

Diğer yandan özellikle Çin’in otomotiv sektöründen gelen talebin artması ve paladyum piyasasının 2020 yılına kadar açık vermeye devam edeceği beklentisi de hedge fonların alımlarını hızlandırarak fiyatların yükselmesine destek oluyor. Paladyumda en büyük talep otomotiv sektöründen geliyor. Endüstride, diş hekimliği ve mücevher sektöründe de yaygın kullanımı olan metalin ana üreticileri arasında Rusya’nın yanında Brezilya ve Kanada da bulunuyor. Ancak Rusya tek başına dünya paladyum arzının yüzde 40’ını sağladığından son yıllarda Rusya’da artan jeopolitik riskler ve ekonomik gelişmeler paladyum fiyatlarının belirlenmesinde büyük rol oynuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir