Para politikasında 'sadeleşme'ye gidiliyor

Merkez Bankası Başkanı Başçı, para politikasında "sadeleştirme" üzerine teknik çalışma yapılacağını, bunu da ağustosta kamuoyu ile paylaşacaklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faiz politikasının operasyonel çerçevesini kademeli olarak sadeleştirmeyi değerlendireceklerini belirterek, bunu ağustos ayında teknik bir raporla başlatacaklarını söyledi.  

Önümüzdeki dönemde küresel para politikalarının normalleşmeye başlamasından sonra sözle yönlendirme politikaları sayesinde uzun vadeli faiz oranlarındaki oynaklığın kalıcı olarak düşebileceğini değerlendirdiklerini söyleyen Başçı, Türkiye'de para politikasını sadeleştirebileceklerini söyledi.

Başçı, "Bu baz senaryo altında ülkemizde de geniş bir faiz koridoruna olan ihtiyaç zaman içinde azalabilecektir. Böyle bir durumda, faiz politikasının operasyonel çerçevesini kademeli olarak sadeleştirmeyi değerlendirebileceğiz" diye konuştu.

Para politikasında sadeleştirmeyi Ağustos ayında teknik bir raporla başlatacaklarını belirten Başçı, "Teknik bir çalışma istedik, bu sıkılaştırıcı ya da genişleyici bir çalışma değil; tek faizle mevcut para politikamızı devam ettirseydik bu faiz ne olurdu çalışmasıdır" dedi ve detayları PPK özetleri ya da teknik bir doküman ile paylaşacaklarını söyledi.

"Kimse bizden para politikasında erken bir gevşeme, haddinden fazla sıkılaştırma beklemesin" diyen Başçı, Rezerv Opsiyon Mekanizması'nın halen işlevini görmeye devam ettiğini şu an erken olsa da önümüzdeki dönemde gözden geçirilebileceğini söyledi.

"Piyasa sakin olursa ufak bir adım atılabilir"

Başçı, "Ilımlı bir sıkılaşma ile Ağustos toplantısına gideriz. Sonra oturup sadeleşmeyi konuşuruz. Döviz kuru endişesini ortadan kaldıran bir açıklama olacak. Böyle bir iletişim şart. Piyasa sakin olursa belki ufak bir adım da atılabilir" ifadelerine yer verdi.

"Yabancı yatırımcıların istediği bir çerçeve"

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekci, "Sadeleştirme dendiğinde daha dar bir faiz koridoru ve politika faizinin daha fazla öne çıktığı bir politika anlıyoruz, bu da yabancı yatırımcıların istediği bir çerçeveydi. Henüz detayları bilmiyoruz ancak politika faizinin ortalama fonlama maliyetine yaklaştırılacağı ve faiz koridorunun her iki yönlü daraltılacağı bir düzenleme olabilir ancak bu ne kademede ve ne hızda olacak bilmiyoruz" dedi.

Fed'den kimse endişelenmesin

MB Başkanı Başçı, Fed faiz oranlarını artırırsa Türk bankalarına ödenen zorunlu karşılık faizlerini Fed faizleri seviyesine yükselteceklerine dikkat çekerek "Eylül ayında Fed'den gelebilecek faiz artışı konusunda kimse endişelenmemeli" dedi.