Petrol 8 günlük düşüşe ara verdi

Yıl başından bu yana yüzde 18,4 oranında düşüş gerçekleştiren petrol fiyatları, son 8 gündür gerçekleştirdiği aralıksız düşüşe ara verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ham petrol fiyatları ABD'de stokların geçtiğimiz hafta beklenmedik bir şekilde düşüş göstermesinin ardından ABD ham petrolünün 30 dolar seviyesinden uzaklaşmaya başlamasıyla son sekiz gündür ilk defa yükseldi.

Bu sabah ilk işlemlerde ABD türü ham petrolün varil fiyatı 44 sent artarak 30.88 dolardan işlem görürken, dün 29.93 dolar görerek Aralık 2003'ten bu yana en düşük seviyeye gerilemişti. 

Brent ham petrolün varil fiyatı da 24 sent arttı ve 31.10 dolar oldu. 

12 günde yüzde 18,4 kayıp

Çin'deki yavaşlama, doların değerlenmesi ve küresel üreticilerin arz fazlasına rağmen üretimi kısmamasına bağlı olarak satış baskısı altında kalan ham petrol fiyatlarında ocak ayının başından beri yüzde 18,4 oranında düşüş gerçekleşti. 

Dün gerçekleşen işlemler sonucu 30 dolar desteğini test eden emtiada, 2003 yılının Aralık ayından beri, tam 12 yıl sonra  görülen en düşük seviye olan 29,94 dolar fiyat seviyesi görüldü. 

OPEC harekete geçebilir

Paris'te düzenlenen bir konferansta konuşan IMF Başkanı Lagarde, petrol fiyatlarının uzun bir süre boyunca dip seviyelerinde kalacağını belirtti. 

Nijerya Petrol Bakanı Ibe Kachikwu ise petrol fiyatlarının 30 dolar seviyesinin altına inmesi halinde OPEC üyelerinin acil toplanmayı değerlendirebileceklerini söyledi. Ayrıca, OPEC üyesi ve OPEC dışı üreticilerde üretimi resmi olarak kısmak için birlikte çalışma görmediğini de dile getirdi. 

Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei, 2016 yılının ilk altı ayının zor geçeceğini tahmin ettiklerini, ancak ikinci yarıda kademeli toparlanma beklediklerini ifade etti.

Dün Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından açıklanacak “Haftalık Petrol Stokları Değişimi” ise beklentilerin aksine 3,9 milyon varil azalma gösterdi. 

Bugünde TSİ 17.30'da ABD Enerji Bilgi Yönetimi idaresi tarafından "Ham Petrol Envanterlerindeki Haftalık Değişim" açıklanacak.