Petrol devlerinin sermaye kesintileri fiyatı yükseltiyor

Petrol fiyatları altı aylık düşüşün ardından, sektörün devlerininin art arda sermaye harcamalarında kesintiye gideceklerini açıklamasıyla, yükselişinin dördüncü gününü yaşadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER

BP, Exxon, Chevron gibi petrolün devlerinin tek tek havlu atmasıyla, son altı aydır düşüş yaşayan petrol fiyatları iki günlük rallinin ardından yükselmeye devam ediyor. Petrol vadelileri dün BP’nin 2015 yılı için sermaye harcamalarını yüzde 13 düşürerek 20 milyar dolara indireceğini açıklamasıyla yüzde 11’den fazla yükseliş yaşadı. Geçtiğimiz hafta da Chevron yüzde 13’lük bir sermaye kesintisine giderek 35 milyar dolara düşüreceğini açıklamış, faliyette olan ABD rafinerilerinin sayısındaki son 30 yılın en büyük düşüşünün ardından gelen grevle petrol fiyatları iki günlük bir ralli yaşamıştı. 

Fiyatlarda iyileşme tohumları atıldı 

CMC Markets şef piyasa analisti Michael Hewson, “Sektör devlerinin kesintileri petrol fiyatlarını destekliyor” derken, Bernstein analistleri bir müşteri notunda “Petrol fiyatlarında bir iyileşmenin tohumları ekiliyor” ifadelerini kullanarak, Meksika Körfezi, Kuzey Denizi ve Brezilya gibi bölgelerde, şirketlerin sermaye kesintileri nedeniyle petrol arzında sorun olabileceği konusunda uyarı yaptı. Brent petrolün varil fiyatı dün 56.65 dolara yükselirken, Batı Teksas petrolünün (WTI) vadelileri ise 51.80 dolardan işlem gördü. Bernstein analistlerinin müşteri notunda “Arz yüksek ihtimalle talebi karşılamayacak ve talep geçtiğimiz yılın düşük seviyelerinden yükseliyor olacak” ifadeleri kullanıldı. 

İşçi çıkarmalar devam edecek 

BP ve BG Group’un bu hafta yapacağı açıklamalarla yatırımlarının bir kısmını iptal edip işten çıkarmalar gerçekleşeceği belirtiliyor. İki şirketin sermaye harcamalarında toplamda 21 milyar dolar kesintiye gideceği belirtildi. Royal Dutch da geçtiğimiz hafta 15 milyar dolarlık yatırımını iptal etmişti. 
İngiltere’nin en büyük üçüncü enerji şirketi BG Group, 2014 yılında yaşanan petrol fiyatlarındaki düşüş sebebiyle faliyetlerinin değerinden 6 milyar dolar sildi. 2015 yılı için ayırdığı yatırım bütçesinin yüzde 30’unu kesmek zorunda kaldı. Sektörün en büyük oyuncularının emtianın fiyatındaki düşüşler sebebiyle uğradığı zararı kapatmak için sermaye kesintilerine gitmesi, petrol fiyatlarını destekliyor. 
Exxon’un ise planladığı bir hisse geri alım programını iptal ettiği belirtildi. Sermaye harcamalarını martta duyuracak olan şirket, geçtiğimiz yıl 2015 yılında 36 milyar dolar harcama yapacağını duyurmuştu. 

BP’nin son çeyreğini Rosneft kârı kurtardı 

Petrol devi BP geçen yılın son çeyreğinde 2.2 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde kâr açıklarken, hissedarı olduğu Rus petrol devi Rosneft üzerinden elde ettiği 470 milyon dolarlık kâr son çeyrek sonuçlarında etkili oldu. BP petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak varlıklarının değerinde görülen kayıplar nedeniyle 3.6 milyar dolarlık maliyetle karşı karşıya kalırken, düşük petrol fiyatları nedeniyle harcamalarını da aşağı çekti. BP 2014’te 22.9 milyar dolar seviyesinde olan sermaye harcamalarını 2015 için 20 milyar dolara düşürdüğünü de açıkladı. BP çeyreklik temettü tutarını ise hisse başına 10 sent seviyesinde tuttu.

OPEC: Hâlâ 30-35 dolara düşebilir

Son üç günde yaşanan rallinin ardından iki OPEC delegesi fiyatlardaki bu dönüş hakkında temkinli olmak gerektiğinin altını çizerek petrol fiyatlarının, zayıf talep ve küresel rafineri bakımlarıyla birlikte halen 30-35 dolara kadar inebileceğini söyledi

Bu konularda ilginizi çekebilir