Petrol düşmeye devam edecek

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), global dünyanın 2015 yılında petrol talebindeki büyümenin tahmin edilenden çok daha düşük olacağını ve petrol fiyatlarının düşmeye devam edeceğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - IEA'nın bugün açıklanan aylık raporunda, "Son dönemdeki fiyat düşüşlerinin ardında hem arz hem de talep rol oynuyor. Arzın zarar görmesi ya da talep büyümesinin artması için petrol  fiyatlarının daha da düşmesi gerekir" denildi.

Sanayileşmiş ülkelere enerji danışmanlığı yapan bir  kuruluş olan IEA, 2015 yılında petrol talebindeki büyümenin tahmin edilenden çok daha düşük olacağını ve petrol fiyatlarının düşmeye devam edeceğini açıkladı.

4 yılın en düşük seviyesini gördü              

Petrol fiyatları, Eylül'de de art arda üçüncü ayda da düşüşünü sürdürdü. Brent petrolü fiyatı bu ay arz bolluğunun yanı sıra talep artışındaki yavaşlama ve dolardaki değerlenmenin etkisiyle 88 doların alına inerek dört yılın en düşük seviyesini gördü.

IEA, 2014 petrol talebi konusundaki tahminini günde 200,000 varil düşürerek günde 0.7 milyon varile indirdiğini açıkladı. Ajans, 2015 yılında talebin bu yıla göre 1.1 milyon varil artarak günde 93.5 milyon varile yükseleceğini öngörüyor.

Bu yıla göre yüzde 1.2 artışa denk gelen bu tahmin, yine de IEA'nın daha önceki tahmininden günde 300,000 varil daha düşük.

Raporda, "Talep büyümesi... dibe vurmuş olabilir" denildi ve 2014 yılının ikinci yarısında petrol fiyatlarındaki sert düşüşün küresel talebe bir miktar destek sağlaması mümkün olsa da, genel olarak zayıf olan ekonomik ortamın etkili olacağı belirtildi.

OPEC, 'fiyat  yönlendirme' rolünü üstlenmeyebilir

Bu arada IEA baş analisti Antoine Halff, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) piyasada artık fiyatları yönlendirme imkanına sahip üretici rolünü üstlenmeyebileceğini söyledi.

Halff fiyatlar düştüğünde piyasanın dengelenmesi amacıyla üretimin düşürülebilmesi için ABD kaya petrolü, Kanada ve Brezilya'ya ilişkin yüksek maliyetli projelere ihtiyaç duyulabileceğini de belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir