Petrol fiyatında düşüş mega projeleri riske atıyor

Petrol fiyatlarının 70 dolarda kalması 2016 yılında en az 1.5 milyon varil/gün büyüklüğünde projeyi risk altında bırakacak. Kanada'nın katranlı kumu, ABD'nin kaya petrolü, Brezilya'nın derin deniz projeleri ve Meksika'nın üretimi en riskli projeler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER

Petrol fiyatlarında haziran ayından bu yana yaşanan yüzde 40 düşüş önde gelen Rusya, Venezuela, İran gibi üreticileri zor durumda bırakırken, ülkeler kadar mega projeleri de tehdit ediyor. 

Londra merkezli Energy Aspects, mega projeleri cari fiyatlarla devam edilmesi halinde küresel petrol üretiminin yüzde 12’sinden fazlasının ekonomik olmayacağı tahmininde bulundu. Energy Aspects’e göre en büyük riskle karşı karşıya kalan projelerde Kanada’nın katranlı kumdan petrol üretimi, ABD’nin kaya petrolü projeleri, Brezilya’nın derin deniz petrol sahalarındaki petrol üretim programı, Meksika projeleri başı çekiyor. Kanada’da bahsi geçen projelerin zarar etmemesi için gereken fiyat 80 dolar/varil iken, ABD’nin kaya petrolünde 76 dolar. Brezilya ile Meksika’daki projelerde bu rakamlar sırasıyla 75 dolar ile 70 dolar civarında. Önümüzdeki birkaç yıl içinde yeni üretimin büyük bir kısmının OPEC dışı ülkelerden geleceği tahmin edilirken, Energy Aspects ham petrol fiyatlarının 70 dolarda kalması halinde 2016 yılında en az 1.5 milyon varil/gün büyüklüğünde projenin risk altında kalacağını belirtiyor. 2017 yılında rafa kalkabilecek projelerin büyüklüğü ise 1 milyon varil/ gün olarak hesaplanıyor.

BofA, petrol tahminini 50 dolara düşürdü

Haziran ayından bu yana yaklaşık yüzde 40 düşen petrol fiyatları sonrası 2015 için beklentiler aşağı çekilmeye devam ediyor. Petrol fiyatı beklentisini indiren bankalar arasına Bank of America Merrill Lynch de katıldı. Kuruluş, Brent ve Batı Teksas petrolleri için 2015 yılı tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) piyasaların kendi kendine istikrarı bulması yönünde karar almasının enerji fiyatları için aşağı yönlü riskleri artırdığını belirten BofA ML, Brent petrolü için 2015 tahminini 98 dolar/varilden 77 dolar/varile indirdi.

BofA ML, Batı Teksas petrolü için 2015in tahminini de 90 dolar/varilden 72 dolar/varile çekti. Bankanın analisti altı ay içerisinde brent petrolü fiyatının 60 dolara amerikan tipi ham petrol varil fiyarının da 50 dolara düşebilceğini öngördü. Ancak önümüzdeki, yılın sonuna doğru yeniden petrol fiyatlarının sert şekilde artışa geçeceği öne sürüldü. Merkezi ABD’de bulunan yatırım bankası Morgan Stanley de, petrol fiyatlarındaki düşüşün 2015’te devam edeceği ve 43 dolara kadar gerileyebileceği tahmininde bulunmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir