Petrol fiyatları 2 ayın zirvesinde

Brent petrolün veril fiyatı son 7 gündür gerçekleştirdiği aralıksız yükselişle 2 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online

26-28 Eylül tarihinde OPEC üyeleri arasında yapılacak gayri resmi görüşmelerde Brent petrol üretim miktarlarının sınırlanması konusunda mutabakata varılması beklentisi petrol fiyatlarını yukarı çekmeye devam ediyor.

Bu beklenti ile soluksuz yükselişini 7'nci güne taşıyan Brent petrol fiyatları son 2 ayın zirvesine çıktı. 

Bu sabah 51,19 dolarla son iki ayın en yüksek seviyesini gören Brent ham petrolü, piyasaların açılış saatleri itibariyle fiyatlar 51 doların üzerinde tutunmaya çalışıyor. 

OPEC eski başkanı Chakip Khelil, OPEC'in, diğer petrol üreticileriyle birlikte önümüzdeki ay Cezayir'de bir araya gelerek petrol üretimini dondurma sınavı vereceklerini, çünkü OPEC'in en büyük üyelerinin tam gaz petrol pompalamaya devam ettiğini söyledi. Mart ayı toplantısında herhangi bir aksiyon almayan OPEC'in Suudi Arabistan, İran, Irak ve diğer OPEC üyesi olmayan Rusya'nın üretimde maksimum seviyelere geldiği için anlaşmanın şimdi mümkün olabileceğini kaydetti.

Analistlere göre; eylül sonunda OPEC üyeleri arasında yapılacak toplantıya kadar geçen sürede petrol fiyatları yukarı yönlü isteğini koruyabilir. 

Diğer taraftan, Uluslararası Enerji Ajansı yıl sonuna doğru petrol talebinin artacağı yönündeki görüşünü koruyor.

Buna karşın, 50 dolar seviyesinin üzerini gören Brent petrolde Nijerya ve Kanada'nın petrol piyasasına (üretim) geri dönmesi, İran'ın ambargo öncesi üretim miktarlarına yakınlaşması, ABD'de 27 Mayıs tarihinden bu yana yeni petrol kuyularının açılması arzın artmasına yol açıyor. 

Talep tarafında ise yılın ilk üç ayında ucuz kredi imkanı bulan Çin özel petrol rafineleri tarafından yapılan petrol ithalatının yatay bir seyre girdiği gözleniyor.