Petrol fiyatları kayıplarını artırdı

Brent petrolün varil fiyatı 105 doların altına geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Brent petrolün varil fiyatı, ABD Enerji Bakanlığı tarafından açıklanacak olan petrol stok verileri öncesinde 105 doların altına geriledi.

Brent petrolün varil fiyatı, dün güne 107,65 dolar seviyelerinden başlamasının ardından, Libya'nın doğusunda isyancı bir grubun elinde bulunan ve hayati öneme sahip petrol limanlarına ilişkin merkezi hükümetle diyaloğa hazır olunduğuna yönelik haberlerin ardından sert düştü. Dün, 8 Kasım'dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 105 dolar sınırına gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, günü 105,35 dolardan tamamladı.

Bugün ise güne 105,24 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, dünkü kayıplarını artırdı. Bu akşam ABD Enerji Bakanlığı (DOE) tarafından açıklanacak olan stok verileri öncesinde düşüşüne devam eden Brent petrolün varil fiyatı, 104,35 dolara gerilemesinin ardından şu dakikalarda 104,40 dolar seviyelerinden alıcı buluyor.

Analistler, Brent petrolün varil fiyatının 20 Mart'ta girdiği yükseliş trendinin bu haftanın ilk işlem gününde 107,8 doların altına gerilemesinin ardından sona erdiğini belirterek, dünkü hızlı düşüşte petrol stoklarındaki artış beklentileri ile Libya'dan gelen haberlerin etkili olduğunu kaydediyor. Brent petrolün varil fiyatının Libya'daki petrol arzının artması durumunda daha fazla satış baskısı altına gireceğine işaret eden analistler, bu durumda kademeli satışların görülebileceğini ve 103 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini dile getiriyor.

Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı ise dün güne 101,50 dolar seviyelerinden başlamasına karşın, bu seviyelerde tutunamayarak hızlı düştü ve günü 99,67 dolardan kapattı. Bugün ise düşüşünü 3. işlem gününe taşıyan ham petrolün varil fiyatı, 99,1-99,8 dolar bandında hareket ettikten sonra şu dakikalarda 99,27 dolardan işlem görüyor.

Analistler, ham petrolün varil fiyatının geçen haftaki yükselişinin ardından bir düzeltmeye ihtiyaç duyduğunu belirterek, DOE tarafından açıklanacak stok verilerinin yön üzerinde belirleyici olabileceğini kaydediyor. Teknik olarak 99,2 dolar seviyesinin altında kapanışların gerçekleşmesi durumunda aşağı yönlü hareketlerin ivme kazanabileceğine dikkati çeken analistler, 97,4 doların destek olarak takip edileceğini ifade ediyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir