Petrol fiyatları üzerindeki baskı artıyor

Petrol fiyatları, Batılı ülkeler ile İran arasında yapılan nükleer anlaşma sonucunda İran’ın petrol arzını yükselteceği spekülasyonları nedeniyle düşmeye devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OPEC ülkelerinin pazar paylarını korumak için üretimlerini rekor sayılabilecek düzeye çıkarmaları ve İran üzerindeki yaptırımların kalkmasının, arz fazlası oluşturacağı beklentisiyle petrolde satış baskısı giderek artıyor. 

Brent petrolü, bu sabah ilk işlemlerde 56.40 seviyesini test etti.Bu ayki düşüş 7 doları buldu. 

ABD ham petrolü ise Nisan'dan bu yana ilk kez 50 doların altına geriledi ve bu ay 9 dolar eridi. 

Piyasa, İran ile P5+1 ülkeler arasındaki anlaşmanın ardından yaptırımların kalkmasını bekliyor.

Dün, İran Petrol Bakanı, günlük petrol üretimini mümkün olan en kısa zamanda günlük 4.7 milyon varile çıkarmayı planladıklarını belirtti. Diğer yandan, geçtiğimiz hafta ABD’de hizmet veren sondaj kule sayısındaki düşüşe rağmen, petrolde arz fazlasının devam edeceği beklentisi fiyatları yükseltmedi. 

Bugün TSİ 23.30’da Amerikan Petrol Enstitüsü ham petrol stoklarını açıklayacak. Stoklar geçtiğimiz hafta 7 milyon 300 bin varil azalış göstermişti.  

Analistlere göre; stoklardaki değişimin petroldeki satış baskısını desteklemesi halinde 56,40 - 56,00 ve 55,00 destek seviyeleri yeniden test edilebilir. Satışların ardından yaşanabilecek düzeltme hareketlerinde ise 57,50 - 58,30 direnç seviyeleri hedef olarak belirtiliyor. 

OPEC petrol sepeti 53,79 dolar/varil

OPEC Petrol Sepeti dün 0,20 dolar düşüşle 53,79 dolar/varil oldu.

OPEC Haber Ajansı OPECNA'dan yapılan açıklamaya göre, OPEC tarafından referans fiyat olarak belirlenen sepet fiyatı önceki gün de 53,99 dolar/varil seviyesindeydi. 

OPEC Petrol Sepeti, Saharan Blend (Cezayir), Girassol (Angola), Oriente (Ekvador), Iran Heavy (İran), Basra Light (Irak), Kuwait Export (Kuveyt), Es Sider (Libya), Bonny Light (Nijerya), Qatar Marine (Katar), Arab Light (Suudi Arabistan), Murban (BAE) ve Merey (Venezuela) petrol fiyatlarından hesaplanıyor.