Petrol fiyatları yatay seyrediyor

Irak odaklı gelişmelerin arza ilişkin yarattığı endişelerle geçen hafta hızlı yükselişler kaydeden petrol fiyatlarında, yatay bir seyir izleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Irak'taki gelişmeler paralelinde petrol arzına ilişkin tedirginlik devam ederken, petrol fiyatları haftanın ilk işlem gününde yatay seyrediyor. 

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, Irak odaklı gelişmelerin arza ilişkin yarattığı endişelerle geçen hafta hızlı bir şekilde yükseliş kaydetmişti. Geçen hafta analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 115 doları aşarak 115,67 doları gören Brent petrolün varil fiyatı, haftayı 114,70 dolardan tamamlamıştı. Yeni haftaya da yükselişle başlayan Brent petrolün varil fiyatı, en yüksek 115,62 doları gördükten sonra kazançlarını geri vererek eksiye geçti. 

Şu dakikalarda 114,75 dolardan işlem gören Brent petrolün varil fiyatı için analistler, Irak'taki gelişmelere duyarlı hareketin devam edeceğini, bölgede global petrol arzının sekteye uğramayacağına ilişkin güven ortamının sağlanması durumunda düşüşlerin görülebileceğini belirtiyor. Brent petrolün varil fiyatının 115 dolar direncinin üzerine çıkmasına karşın bu seviyenin üzerinde kapanış gerçekleştiremediğine işaret eden analistler, söz konusu direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 116-117,3 dolar aralığının gündeme gelebileceğini, olası geri çekilmelerde 114 doların destek olarak izleneceğini kaydediyor. 

WTI'nın varil fiyatı 107,37 doları gördü

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı, cuma günü 106,93-105,82 dolar bandında hareket etmesinin ardından günü 106,67 dolardan sonlandırdı. Bugün ise güne 106,68 dolardan başlayan WTI'nın varil fiyatı, Çin'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) son 6 ayın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, 107,37 doları gördü. WTI'nın varil fiyatı şu dakikalarda ise 106,83 dolardan alıcı buluyor. 

Çin'de imalat sanayi PMI'nın yükseliş kaydetmesi petrol talebinde artışa işaret edebilir

Dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi konumundaki Çin'de imalat sanayi PMI'nın yükseliş kaydetmesinin petrol talebinde artışa işaret edebileceğini, bu durumun WTI'nın varil fiyatındaki yükselişi desteklediğini belirten analistler, WTI'nın varil fiyatının 106,4 dolar seviyesinin üzerinde kalması durumunda 107,6 doların yeniden test edilebileceğini ifade ediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir