Petrol fiyatlarında yükseliş sürüyor

Brent petrolün varil fiyatındaki yükseliş, terör örgütü IŞİD militanlarının Irak'ın en büyük petrol rafinerisi Beci'yi ele geçirdiği haberlerinin ardından ivme kazandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Irak odaklı gelişmeler doğrultusunda yukarı yönlü hareketi ivme kazanan Brent petrolün varil fiyatı, 113,82 dolara kadar yükseldi.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, Irak'taki gelişmeler doğrultusunda yukarı yönlü çıkışını sürdürüyor. Dün 112,13 dolara kadar gerilemesine karşın gelen alımlarla yeniden 113 doların üzerine çıkan Brent petrolün varil fiyatı, günü 113,42 dolardan tamamladı. Bugün ise terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının ülkenin en büyük petrol rafinerisi Beci'yi ele geçirdiği haberlerinin ardından yükselişi ivme kazanan Brent petrolün varil fiyatı, 113,82 dolara kadar çıktı. Brent petrolün varil fiyatı şu dakikalarda ise analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 113,5 doların hemen altında 113,44 dolardan işlem görüyor.

Analistler, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olması nedeniyle Irak'taki gelişmelerin petrol fiyatlarının yönünde temel belirleyici olmaya devam ettiğini belirterek, yukarı yönlü baskının giderek arttığını ve yükselişin devamı durumunda 115-116 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini ifade ediyor. Dün Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) OPEC'e göre dünya petrol arzındaki yükselişe en fazla katkının Irak bölgesinden olduğu ve bölgedeki politik risklerin üretimdeki artışı engelleyebileceği açıklamasına dikkati çeken analistler, arz yönlü endişelerin fiyatları yukarı yönlü baskıladığını kaydediyor.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatında ise  son birkaç gündür gözlenen yatay seyir bugün de devam ediyor. Dün, Amerikan Petrol Enstitüsü (API) tarafından açıklanan petrol stokları verisinin 5,7 milyon varil azalışa işaret etmesinin ardından en yüksek 107,19 doları gören WTI'nın varil fiyatı, gelen satışlarla günü 106,60 dolardan kapattı. WTI'nın varil fiyatı bugün ise 106,4-106,9 dolar bandında hareket ederken, şu dakikalarda 106,88 dolardan alıcı buluyor.

Analistler, WTI'nın varil fiyatının dar banddaki sıkışık seyrine işaret ederek, bugün açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararları sonrasında yön bulabileceğini kaydediyor. WTI'nın varil fiyatının yukarı yönlü hareket etmesi durumunda 107,6 doların gün içi direnç olarak test edilebileceğini aktaran analistler, olası düşüşlerde ise 105,2 doların güçlü destek konumunda olduğunu dile getiriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir