Petrol yükselişe geçti

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 5 yükselerek 49 doların üzerine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cuma günü 45,38 dolara kadar gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından yükselişe geçerek haftayı 46,63 dolardan tamamladı.

Bugün Rusya ve Suudi Arabistan'ın petrol üretimi ile ilgili olarak kasım ayında Viyana'da görüşeceği spekülasyonları ile hızlı bir şekilde yükselişe geçen Brent petrolün varil fiyatı, yüzde 5 primle 49,1 doları gördü ve saat 12.00 itibarıyla 49,0 dolar seviyesinde dengelendi.

PETROL FİYATLARINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı ise şu dakikalarda yüzde 4,5 artışla 46,25 dolarda seyrediyor.

Analistler, Rusya, Suudi Arabistan görüşmesinden üretim sınırlamasına yönelik bir anlaşma çıkabileceği beklentileri ve dolardaki zayıflamanın etkisiyle petrol fiyatlarının hızlı bir şekilde yükseldiğini ifade ediyor. Konuyla ilgili açıklamaların yön üzerinde belirleyici olacağını dile getiren analistler, teknik açıdan Brent petrolün varil fiyatında 49,3 dolar seviyesinin önemli direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

Petrol piyasasında işbirliği çağrısı yapılacak

Konuya yakın birkaç kaynağın verdiği bilgilere göre, Suudi Arabistan ve Rusya petrol piyasasını destekleyebilmek amacıyla bugün G20 zirvesi sırasında ortak bir çağrıda bulunacaklar.

Ham petrol fiyatları 2014 yılındaki fiyatın yarısından daha fazla kayıpla 50 doların altına gerilerken, stoklar da yükseldi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleri bu ay Cezayir'de gayri resmi bir toplantı yapmayı planlıyor. Resmi toplantının ise Kasım ayında Viyana'da yapılması bekleniyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, OPEC üyesi olmayan Rusya'nın da Kasım ayındaki toplantıya bir delegasyon göndereceğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir