Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde değişiklik

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, petrol piyasasında dağıtıcı lisansı alan firmalara, 6 ay içinde en az 5 bayiden oluşan bayilik teşkilatı oluşturmaları yükümlülüğü getirildiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mustafa Yılmaz, yazılı açıklamasında, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde, piyasanın rekabeti bozucu etkilerden korunması ve teşebbüslerin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla bazı değişiklikler yapıldığını anımsattı.

Hiçbir bayisi bulunmayan dağıtıcıların sektöre zarar verdiğini kaydeden Yılmaz, "Ülkemiz, yaklaşık 13 bin akaryakıt bayisi ve sunduğu hizmet kalitesi ile dünya genelinde önemli bir dağıtım modeline sahip. Bu nedenle Petrol Piyasası Kanunu'nda bayiler vasıtasıyla tüketicilere ürün dağıtım faaliyetine ilişkin önemli düzenlemeler mevcut. Lisans yönetmeliğinde gerçekleştirdiğimiz değişiklikle dağıtıcıların lisans almalarının akabinde 6 ay içerisinde asgari 5 bayiden müteşekkil olmak üzere bayilik teşkilatı oluşturmaları yükümlülüğü getirildi. Hiçbir dağıtıcının otomasyon sistemimizden bağımsız şekilde hareket etmesine izin veremeyiz" ifadelerini kullandı. 

'Daha sağlıklı ve verimli işlemesini hedefliyoruz'

"Bayilik lisansı sahibinin haklı ve mücbir sebepler haricinde bayilik faaliyetinin devamlılığını sağlamaları gerekiyor. Altı aydan uzun süreli olarak faaliyete ara verilmemesi bayilik lisansı sahipleri için bir zorunluluk olarak düzenlendi. 13 bin bayiden, 454 tanesinde hiçbir işlem görünmüyor. Kurum olarak piyasada bozucu etkileri olabilecek faaliyetleri engelliyoruz. Bu düzenleme ile piyasa modelinin daha sağlıklı ve verimli işlemesini hedefliyoruz. Kurumumuzdan dağıtıcı lisansı alan tüzel kişilerin altı aylık süre sonunda yönetmelikte belirtilen bayilik teşkilatını kurmuş olmaları gerekirken, dağıtıcı lisansı sahibi tüzel kişiler, yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği 28 Kasım 2014 tarihinden,  altı aylık sürenin dolduğu 28 Mayıs 2015 tarihinden itibaren bu koşulu sağlamak durumunda."

Bu arada, bayilik teşkilatı EPDK tarafından yakından takip edilerek eksiklikleri olanlara kanunda öngörülen idari işlemeler uygulanacak. Bu işlem kapsamında öncelikle, kanunun ilgili maddesi kapsamında 80 bin 106 liraya kadar idari para cezası verilecek. Bunun yanı sıra ihlalde bulunanlar, aykırılıkların giderilmesi için uyarılacak, belirli bir süre içerisinde aykırılıkların giderilmemesi durumunda ise faaliyetleri geçici süreyle durdurulacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir