Petrol ve kur 2 milyar dolar ek maliyet yaratabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ortadoğu'daki gelişmeler ve döviz kurunda son dönemde meydana gelen keskin artışların etkisiyle Türkiye'nin enerji maliyetinin bu yıl Temmuz-Aralık
döneminde  yaklaşık 2 milyar dolar ek maliyet getirebileceği ifade edildi.

Suriye'ye yönelik operasyon beklentisinin yanı sıra Fed'in tahvil alımlarını kısma kararı gibi gelişmeler Türkiye ekonomisi üzerindeki baskıyı artırırken, petrol fiyatlarının daha yüksek seviyelere tırmanması tedirginliği ekonomi üzerinde önemli bir risk olarak kabul ediliyor.

Orta Vadeli Program'da (OVP) Türkiye'nin enerji ithalatının bu yıl 59.6 milyar dolar olması bekleniyor. TÜİK verilerine göre, Ocak-Temmuz döneminde Türkiye'nin enerji maliyeti geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.5 azalarak 31.86 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Geçen yıl enerji ithalatı 60 milyar dolar olmuştu.

Reuters'a bilgi veren bir ekonomi yetkilisi, Brent petrolün varilinin 101 dolardan 117 dolara kadar çıktığını ve şu anda 115 doların üzerinde hareket ettiğini belirterek, "Dolar kuru 1 Ağustos'ta 1.93 TL düzeyindeydi şu anda 2.05 TL düzeyinde bulunuyor. Hem petrol fiyatı hem de dolar kurundaki artışa bağlı olarak maliyetlerde ciddi artış olacak. Kalıcı olmasına bağlı olarak bu tutar yaklaşık 2 milyar dolar civarında olabilir" dedi.

Petrol fiyatlarındaki artış doğrudan doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yansırken, aynı zamanda elektrik üretim maliyetlerini de etkiliyor.

Mısır'da askerlerin yönetime el koymasıyla başlayan süreçte petrol fiyatları yukarı doğru hareket ederken, ABD öncülüğündeki gönüllü ülkeler koalisyonunun Suriye'ye yönelik operasyon yapacağı yönündeki açıklamalar fiyatın ilk etapta varil başına 10 doların üzerinde artmasına neden olmuştu.

Yetkililer, petroldeki her 10 dolarlık artışın yıllık maliyetinin 4 milyar dolar olduğuna vurgu yaptılar.

Enerji Bakanı Taner Yıldız Ağustos ayının sonunda, petrol fiyatlarının 113 doları aşmasıyla Türkiye'nin enerji maliyetlerinde 300 milyon dolarlık yük oluştuğunu söylemişti.
Bir başka yetkili de, özellikle Suriye'ye yönelik yapılacak bir operasyonun bölge ülkelerine yansıması ve üretim sahalarında sıkıntı meydana gelmesi durumunda fiyatlarda ciddi artış olacağını belirtti.

Fransız Societe Generale Bankası petrol analisti Michael Wittner tarafından Ağustos'un sonunda yayımlanan notta, Batılı ülkelerin Suriye'ye yönelik hava harekatı düzenlemesi durumunda Brent petrolün varil fiyatının 125 dolara kadar çıkabileceğini, çatışmanın Ortadoğu'ya yayılması halinde rakamın 150 dolara fırlayabileceğini açıklamıştı.