Petroldeki yükselişi Irak durdurdu

Ay başından bu yana gerçekleştirdiği yükselişle 50 doları aşan ham petrol fiyatları, Irak'tan gelen üretim artışı haberiyle yönünü aşağı çevirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve Ajanslar

Petrol fiyatları, Goldman Sachs tarafından Ağustos ayında fiyatlarda aşırı artış yaşandığı uyarısı ve üretici ülkelerin üretim sabit tutma olasılığının arz fazlasının giderilmesine yardımcı olmayacağı uyarılarıyla beraber bugün yüzde 1'e yakın değer kaybetti. 

Brent ham petrolün varil fiyatı bu sabah 48.54 dolara gerilerken, ABD türü ham petrolün varil fiyatı 46.65 dolar oldu. 

OPEC’in ikinci büyük üreticisi olan Irak’ın önümüzdeki günlerde ihracatını yüzde 5 oranında artıracağını açıklaması, petrolde dünkü satışlarda önemli bir faktör oldu. 

Geçtiğimiz hafta, petrol fiyatları OPEC spekülasyonlarıyla sert bir şekilde yükseldi. Ancak, spekülasyonlar petrol fiyatlarının yükselişini temel bakımdan destekleyemediği için bu hafta gelen haberlerle petrol fiyatlarının seyrinin değiştiği görülüyor. 

Analistlere göre, eylül ayında yapılması beklenen OPEC toplantısına doğru zaman daraldıkça spekülasyonlar artabilir ve petrol fiyatlarında dalgalanmalar yaratabilir. 

Bunun dışında ABD'den gelecek veriler ekonomik büyüme yönünde cesaretlendirici olursa petrol için sınırlı da olsa olumlu etki oluşabilir. Ancak Irak konusu şimdilik petrol üzerinde daha baskın görünüyor.