Piyasa dar banda sıkıştı

PPK kararını bekleyen piyasada bugün dar bantta bir seyir izlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  TCMB'nin yarın sonuçlarını açıklayacağı PPK toplantısı öncesi kur ve faiz dar bantta bir seyir izlerken yarınki karar piyasada önemli hareketleri de beraberinde getirebilir.

Japonya ve ABD gibi küresel merkez bankalarının genişleme yönündeki adımlarını devam ettirecekleri beklentisi başta olmak üzere TCMB'nin de faiz indirimine gideceği ve Türkiye'nin kredi notunda artış olabileceği beklentilerinin desteğiyle gösterge faiz son 2-3 haftada 70 baz puan geriledi.

Bankacılar aynı dönemde gelişmekte olan ülke sabit getirileri menkul kıymetler piyasalarına girişlerin oldukça yüksek olduğunu Türkiye de son dönem de kabaca 5 milyar dolara yakın giriş yaşanmış olabileceğini söylediler.

Bir bankanın bono masası müdürü, "Yarınki PPK kararı öncesi piyasa bugün sakin. Japonya ile başlayan parasal genişleme süreci sonrası TCMB'den yarın beklenen faiz indirimi önemli. Piyasada 25 baz puan indirim kısmen fiyatlandı diyebilirim" dedi ve ekledi:

"Japonya gelişmesi ile başlayan ve ABD, TCMB ile devam eden süreçte 4-5milyar dolar giriş oldu diyebilirim. Bu girişler PPK'dan beklentinin üzerinde bir indirim gelirse daha da artacaktır. Ancak burada önemli olan bu girişin ana nedenin ne olduğu. Burada asıl düşüşü sağlayan bence Türkiye'deki faiz oranları değil dünyadaki parasal genişleme adımları oldu. Girişler tüm gelişmekte olan ülkelerde beraber hissedildi. Son iki günü hariç tutmak lazım bu dönemde Moody's etkiliydi."

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in geçen hafta Kürt sorununun çözümü için devam eden barış sürecinin Türkiye'nin kredi notu açısından belirgin ve pozitif bir gelişme olduğunu söyledi.

Merkez Bankası'nın Nisan ayında politika faizinde ve koridorun alt bandında indirime gitmesi beklenirken, kredilerde artış eğiliminin sürmesi nedeniyle zorunlu karşılıklarda artış yapması ve/veya ROK'larda ayarlamalar yapması bekleniyor.

Reuters'ın 12 kurum ile gerçekleştirdiği ankete göre katılımcıların 10'upolitika faizinde indirim beklerken iki katılımcı politika faizinin sabit tutulacağını öngördü. İndirim bekleyen 10 katılımcıdan sekizi politika faizinde25 baz puan indirim öngörürken iki katılımcı da 50 baz puan indirim bekliyor.

Tahvil-bono piyasasında Mart ayı sonunda gelişmekte olan ülke piyasalarına azalan yabancı ilgisi ve TCMB'nin likiditeyi kısmasıyla yüzde 6.40 seviyesinin üzerine çıkan gösterge faiz bu seviyeyi gördükten sonra yönünü aşağı çevirdi.

Gösterge faiz bugün spot kapanışta yüzde 5.74 valörlüde TSİ 1640 itibarıyla5.75 seviyesindeydi.

TCMB'nin öngörülenin üzerinde bir adım atması halinde ise gösterge faizde yeni tarihi diplerin görülebileceği de beklentiler arasında. Gösterge faiz Şubat ayı başında yüzde 5.63'e kadar gerileyerek tarihi düşük seviyesini test etmişti.

TCMB'den indirim beklentisi bankacıların reel efektif kur endeksinin mevcut olarak 120'yi belirgin şekilde aştığını hesaplaması ile teyit ediliyor.

Bankacılar endeksin bugünlerde 121 seviyesi ile TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın "faiz indirebiliriz" dediği 120 seviyesinin oldukça üzerinde olduğunu hesaplıyorlar.

TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Mart ayında TCMB'nin müdahale edebileceğini söylediği 120 seviyesine oldukça yaklaştı. TCMB tarafından açıklanan veriye göre endeks Mart ayında 119.95 değerini alırken Şubat ayı için daha önce 119.69 olarak açıklanan değer ise 119.75 olarak revize edildi.

Öte yandan TCMB'den faiz indirimi beklentileri TL'yi olumsuz etkilese de euro dolar paritesinin 1.31'li seviyelere yakın seyretmesiyle dolar/TL 1.80seviyesinin altında kalmaya devam ediyor.

Reuters Matching sisteminde, Cuma günü 1.7897/1.7900 seviyesinde olan dolar/TL, bugün TSİ 1641'de 1.7883/1.7887 seviyesindeydi. Aynı saatte sepet bazında TL, 2.0645 seviyesinde işlem gördü. Bankacılar sepet bazında TL'nin TCMB'nin indirimiyle bir miktar daha yönünü yukarı çevirmesini beklediklerini söylediler.