Piyasa, faiz toplantısını bekliyor

Piyasalar, Merkez Bankası'nın faiz kararını vereceği haftaya temkinli görünümle başladı. Haftanın ilk işlem gününde kur 6.45'in üzerinde kaldı. Piyasalar, "Para politikası yeniden nasıl şekillenecek?" sorusunun yanıtı 13 Eylül'de öğrenmiş olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın (TCMB) 13 Eylül'deki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artışı yapacağına yönelik beklentilerle geçen haftanın son iki gününde düşüşe geçen dolar/TL bugün dar bantta yatay bir seyir izledi. Bugün en yüksek 6.49, en düşük 6.39 seviyeleri test edilirken, gün 6.45 -6.46 seviyelerinde tamamlanıyor.

TL, cuma günü dolar karşısında yüzde 2'yi aşkın değer kazancı ile en iyi performansı gösteren gelişmekte olan para birimi olurken, kur Cuma günü güne başladığı 6.60'lı seviyelerden 6.45'in altına sert gerilemişti.

Borsada satışlar arttı

İkinci çeyrek büyüme verisinin beklentilere paralel (yüzde 5,2) açıklanmasından bulduğu destekle 93.662 puana kadar çıkan BİST 100 endeksi ise, bu seviyede etkisini artıran satışlarla 92.000 puanın altına sarktı. Bu seviyede tutunmaya çalışan endeks kapanışta 1,69'luk kayıpla 91.698 seviyesinde yer aldı. 

Tahvil-bono piyasasında ise geçen hafta görülen sert gevşeme sonrası yukarı yönlü bir seyir izendi. Geçen hafta 240 baz puana varan düşüş kaydeden 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 19.95'e çıktı. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25,01 oldu.

Gözler TCMB'de

Bankacılar TL'deki değer kazancında TCMB'den bu hafta beklenen faiz artırımı beklentilerinin önemli rol oynadığını, bankanın "hatırı sayılır bir faiz artışına" gitmesini beklediklerini ve enflasyon verisi ardından yapılan açıklamadaki 'yeniden şekillendirecek' ifadesinin ne anlama geldiğinin yakından izleneceğini söylediler.

TCMB enflasyon verileri ardından yaptığı yazılı açıklamada son dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmelerin fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret ettiği belirtilerek, "Merkez Bankası fiyat istikrarını desteklemek amacıyla gerekli tepkiyi verecektir. Son gelişmeler dikkate alınarak Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında parasal duruş yeniden şekillendirilecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir" denilmişti.

Reuters anketine göre TCMB'nin Eylül ayı PPK toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini 200 ile 725 baz puan arasında değişen bir oranda artırması bekleniyor.

Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 5.2 büyümesinin ardından finansal koşullardaki sıkılaşma, TL'deki değer kaybı, TCMB'nin sıkılaştırma adımları ve iç tüketimde yavaşlamanın etkisiyle ekonomide son iki çeyrekte daralma bekleniyor.

Öte yandan TCMB'nin Eylül beklenti anketinde, yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anketteki yüzde 16.45'ten yüzde 19.61'e yükseldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir