Piyasa gözünü PPK'ya çevirdi

Borsa haftaya yüzde 1,3 değer kaybıyla başlarken, Türk Lirası gelişmekte olan para birimleri arasında değer kaybeden nadir para birimlerinden biri oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Borsa İstanbul (BIST 100) endeksi, son yarım saatte etkisini artıran satışlarla günü cuma günü kapanışına göre 1.064,64 puanlık düşüşle 78.946,45 puandan tamamladı. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 1,33 oranında değer kaybederken toplam işlem hacmi 2,9 milyar lira oldu.

 
Güne satıcılı başlayan Borsa İstanbul'da, endeks gördüğü en düşük 78.291,09 puan seviyesinde gelen tepki alımlarıyla kayıplarını geri alarak bir ara artıya geçse de 80.000 puanın üzerinde tutunamadı. Endeks, küresel piyasalardaki pozitif seyre rağmen son yarım saatte özellikle bankacılık hisselerinde yoğunlaşan satışlarla, günü analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 79.000 puanın hemen altında tamamladı.

Faizde değişim beklenmiyor

Siyasi tansiyonun azalacağı beklentileriyle geçen hafta değer kazanan TL, hafta sonu polisin Gezi Parkı'na müdahalesi sonrası yeniden artan gerilimle haftaya sert değer kaybı ile başladı. Yatırımcıların Fed'in tahvil alımlarını bu yıl yavaşlatsa bile faizleri uzun bir süre daha sıfıra yakın seviyede tutmasını beklemeleriyle TL'deki kayıpların önemli bir bölümü geri alınırken TL gelişmekte olan para birimleri arasında değer kaybeden nadir para birimlerinden biri oldu.

TCMB'nin likidite adımlarının TL'deki değer kaybını azaltmaya devam ederken bankacılara göre bu haftanın en önemli ekonomik gündemi TCMB'nin yarın gerçekleştireceği PPK toplantısı.  TCMB'nin Haziran ayında politika faizi ile faiz koridorunun  alt ve üst bandında değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Analistler hafta sonunda son dönemdeki gergin adımı dağıtacak bir adımın atılmaması aksine yaşanan gerilim sonrası kurda değer kaybı yaşandığını belirtirken, bu hafta dış piyasalarda ABD Merkez Bankası toplantısının haftanın en önemli gündem maddesi olacağını söylemişlerdi.

Gezi Parkı'ndaki eylemcileri dağıtmak için Cumartesi akşamı polisin müdahalesinin ardından Pazar günü de gaz bombaları ile müdahale edilen protestolar sürerken, Başbakan Tayyip Erdoğan "Milli İradeye Saygı" mitingleri çerçevesinde Kazlıçeşme'de yüzbinlere hitap ettiği konuşmasında 20 gündür devam eden protestoların asıl hedefinin Türkiye'yi zayıflatmak olduğunu söyledi.

Cuma günü 1.85'li seviyelerde işlem gören dolar/TL bugün güne 1.8715 seviyesinden başladıktan sonra TSİ 1647'de gelişmekte olan ülke para birimlerindeki iyimserlikle 1.8641 seviyesine geriledi. Cuma günü 2.16'lı seviyelerde işlem gören sepet bazında TL ise bugün güne 2.18 seviyesinin üzerinde başladıktan sonra aynı saatte 2.1760 seviyesindeydi.

Taksim Gezi Parkı'nda yapılması planlanan Topçu Kışlası projesi için ağaçların kesilmesini protesto etmek amacıyla 20 gün önce barışçıl şekilde başlayan bir eylem, polisin sert müdahalesinin ardından yurt genelinde hükümet karşıtı protestolara dönüştü. Bu zaman zarfında dört kişi hayatını kaybetti ve Türk Tabipleri Birliği verilerine göre, 5,000'in üzerinde kişi muhtelif yaralanmalar nedeniyle hastanelere başvurdu.

Öte yandan toplam üye sayısı bir milyonu bulan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve üç meslek örgütü; İstanbul Gezi Parkı'nda başlayıp diğer şehirlere yayılan protestolarda polis müdahalesinin sona ermesi talebiyle bugün iş bıraktılar.

Hacimlerin düşük kalmaya devam ettiği tahvil/bono piyasasında ise Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 6.19 seviyesinde olan  13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta yüzde 6.38 spotta son işlemlerde yüzde 6.24 seviyesindeydi. Gösterge tahvilde yarın valörlü işlem ise gerçekleşmedi.
 
Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 7.19, valörlüde son işlemlerde yüzde 7.11 seviyesinde olan 8 Mart 2023 itfalı 10 yıllık tahvil ise bugün spot kapanışta yüzde 7.26 valörlüde yüzde 7.24 seviyesindeydi.