Piyasada gözler ikinci EKK'da

Dolar/TL, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun yarın yeniden toplanacak olmasının ardından bir miktar gevşedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yurtiçi piyasa, yeni haftaya bekleme havasında başladı. Yarın yapılacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı ve perşembe günkü faiz toplantısı en önemli gündem maddeleri.

Cuma günü döviz kurunda yaşanan yükselişin değerlendirildiği EKK ardından yarın saat 13:30'da bir EKK toplantısı daha gerçekleştirilecek. Dolar/TL Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) yarın yeniden kur gündemi ile toplanacağı haberi ardından yönünü aşağı çevirerek kademeli olarak geriledi. 

Cuma günü 3.4080 ile tarihi zirvesini gören kur bugün 3.3815 civarında işlem görürken EKK'nın yeniden toplanacağı haberinin ardından ve küresel piyasalardaki toparlanmanın da desteğiyle 3.3520'ye kadar geriledi. Ancak bu seviyeleri uzun süre koruyamayan dolar/TL yeniden 3.37'nin üzerine çıktı. Serbest piyasada dolar 3.3720 liradan, euro 3.5780 liradan günü tamamladı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Cuma günü yapılan EKK'dan net bir sonuç görememiştik. Yarın tekrar EKK yapılacak olması piyasada daha somut bir adım atılabileceğine ilişkin beklentileri artırdı. Bu da kurdaki iyimserliği tetikledi" dedi ve ekledi: "Ancak hala TL'nin benzer para birimlerine göre iyi bir performans gösterdiğini göremiyoruz. Piyasa atılacak adımın ne kapsamda olabileceğini görmek istiyor. Bu kapsamda hem yarınki EKK hem de PPK toplantısının haftanın en önemli gündem maddesi olmayı sürdürüyor. Buradan çıkacak kararlar kurda her iki yönlü sert hareketlere neden olabilir."

"Ekonomiyi yakinen takip ediyoruz"

Borsa yerinde saydı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,13 düşüşle 75.543,57 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 95,39 puan azalırken, toplam işlem hacmi 3 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,86 gerilerken, holding endeksi ise yüzde 0,22 değer kazandı. Güne küresel piyasalardaki iyimserliğin etkisiyle yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, dolardaki yükseliş eğiliminin sürmesiyle yönünü aşağıya çevirdi. Analistler, yarın yurt içinde kasım ayı tüketici güven endeksinin takip edileceğini, yurt dışında ise veri akışının sakin olduğunu belirterek, teknik açıdan endekste 73.100 puanın destek konumunda bulunduğunu, 75.700 seviyesinin ise direnç olarak izleneceğini dile getiriyor.