Piyasalar, ABD verisini bekliyor

Piyasalar yarınki ABD tarımdışı istihdam verisine odaklandı, dış gelişmeler izleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalar, yarın açıklanacak ve kısa vadede yatırımcıların Fed'in faiz artış stratejisine bakışını belirlemesini beklediği ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde küresel piyasalardaki yatay/hafif alıcılı harekete paralel olarak güne hafif alıcılı başladı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, 232 puan artışla 76.199 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,31 oranında değer kazandı.

Dün akşam saatlerinde 2.9571/2.9579 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 2.9558/2.9570 seviyesinde bulunuyor.

Dün aynı saatte 3.1258/3.1268 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.1266/3.1277; 3.2944/3.2954 seviyesindeki euro/TL ise 3.2963/3.2976 seviyesinde bulunuyor.

Petrol fiyatları zayıflayan ABD Doları ve stoklardaki artışın etkisiyle bir önceki seansta yüzde 3'e yakın değer kaybetmesinin ardından Asya işlemlerinde bu sabah yükseldi. Brent ham petrolünün varil fiyatı 46.99 dolardan işlem görürken, ABD türü ham petrolün varil fiyatı 44.82 dolar oldu.

Altın fiyatları bir önceki seansta iki ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından dolardaki hafif zayıflamayla beraber yatay seyretti. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.1 artışla 1,309.76 dolardan işlem gördü.

Dış borsalarda son durum

Asya borsaları, ham petrol fiyatlarındaki düşüşün Wall Street'i olumsuz etkilemesi ve bu sabah açıklanan Çin imalat verilerinin yatırımcılar üzerinde çok etki bırakmaması üzerine gerilerken, yatırımcılar yarın ABD'den açıklanacak tarım dışı istihdam rakamlarını beklemeye devam ediyor.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi erken saatlerdeki kayıplarını artırarak yüzde 0.5 düşerken, Avustralya borsası yüzde 0.4 geriledi.

Çin'de özel Caixin/Markit imalat PMI anketine göre şirketlerin işten çıkarmalara üst üste 34. ay devam etmeleriyle beraber üretim ve yeni siparişteki artışların yavaşlaması sonucu Çin'de imalat aktivitesi Ağustos ayında zayıf bir performans sergiledi. Endeks Temmuz'da 50.6'lık seviyeden Ağustos'ta 50.0'a geriledi.

Gözler ABD'den gelecek haberlerde

ABD'de yarın açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin Ağustos ayı için 180 bin kişilik artış göstermesi beklenirken, bu rakam bir önceki ay 255 bin olarak gerçekleşmişti.

Piyasalar Eylül'de bir faiz artırımına dörtte bir civarında olasılık verirken, bu oran Jackson Hole toplantıları öncesinde beşte bir şeklindeydi. Diğer taraftan yıl sonuna kadar yapılacak bir artırım ise yüzde 55 oranda fiyatlanıyor.

Yurt içinde bugün açıklanacak imalat verileri beklenirken, yurt dışında da Almanya ve euro bölgesinden gelecek imalat PMI verileri ile ABD'den gelecek haftalık işsizlik başvuruları takip edilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir