Piyasalar beklemede

Piyasalar devam eden Rusya gerginliği ile güne yatay başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya ile savaş uçağının düşürülmesinden bu yana gerginliğin devam etmesi ve bugün Paris'te gerçekleşecek olan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılacağı İklim Zirvesi'ndeki potansiyel herhangi bir gelişme öncesi piyasalar güne yatay başladı. 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne 154 puan artışla 75.793 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,20 oranında değer kazandı.

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Aralık sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.29 düşüşle 93.3250 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Kasım sonu kontratları ise yüzde 0.35 yükselişle 2.9325 seviyesinde seyrediyor.

Cuma günü 2.93'ü aşan ardından günü 2.92 civarında tamamlayan dolar/TL, bu sabah 2.9313 / 2.9349 seviyesinden işlem görüyor. Cuma gününü 3 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.0170/3.0201, 3.09 civarındaki euro/TL ise 3.1043/3.1074 seviyesinde.

Gözler Paris'te

Rusya endişeleri ile geçen hafta sert değer kayıplarının yaşandığı piyasada bu hafta Rusya ile gerginliğin daha da artıp artmayacağı izlenecek. Bugün Paris'te düzenlenecek olan İklim Zirvesi'nde iki ülke arasında üst düzey bir görüşme gerçekleşip gerçekleşmeyeceği piyasada yakından takip edilecek.

Putin, hafta sonu devam eden gerginlik çerçevesinde Türkiye vatandaşı işçilerin işe alımının yasaklanması ve belirli ürünlerin ithalatının durdurulması gibi ekonomik yaptırımlar açıklarken, yasaklanan ürünlerin listesinin bugün açıklanması bekleniyor.

Diğer yandan Moody's'in Cuma günü açıklanacak Türkiye kredi notu gözden geçirmesi öncesi ise hafta içinde Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) olası bir gevşeme adımı, Uluslararası Para Fonu'nun Çin para birimi yuanı küresel rezerv para birimleri sepetine alıp almayacağı, ABD tarım dışı istihdam verisi analistler tarafından piyasalara yön verebilecek gelişmeler olarak gösteriliyor.

Yatırımcılar bu hafta Perşembe günü gerçekleştirilecek olan ECB toplantısına yoğunlaşırken, parasal genişleme önlemlerinin artırılmasının beklendiği bu toplantıda 20 bazlık faiz indirimi yapılabileceği de belirtiliyor.

İç piyasada ise bugün açıklanacak Ekim ayı dış ticaret verileri, perşembe günü açıklanacak kasım ayına ilişkin enflasyon verileri izlenecek. Bugün ayrıca TCMB Finansal İstikrar Raporu ve Hazine'nin önümüzdeki üç aya ilişkin borçlanma programı da takip edilecek.

Dış borsalarda son durum

Asya borsaları Çin piyasalarında geçtiğimiz hafta yaşanan sert kayıpların bu hafta da devam etmesiyle beraber düşerken, yuan ise Uluslararası Para Fonu'nun küresel rezerv para birimleri sepetine eklenip eklenmeyeceği kararı öncesinde dalgalı bir seyir izledi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi  yüzde 0.7 düşerek kasım ayındaki toplam kayıplarını yüzde 2.4'e çıkardı.

Çin'de ise borsalar hafif yükselişle açılsa da daha sonra yön değiştirerek en az yüzde 1.7 kayıp yaşadılar.

Avrupa borsalarının ekonomik veriler ve merkez bankaları üyelerinin konuşmaları açısından yoğun geçmesi beklenen haftaya hafif düşüşle başlamaları bekleniyor.

IG analistleri FTSE 100'ün 15, Dax'ın 16 ve Cac-40'ın 11 puan kayıpla açılacağını tahmin ediyorlar.