Piyasalar beklemeye geçti

Merkez bankalarının kararlarına odaklanan piyasalar temkinli seyrediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yarın açıklanacak olan ABD ve Japonya ile perşembe günü açıklanacak olan Türkiye merkez bankalarının faiz kararlarına odaklanan piyasalar temkinli ve yatay bir seyir izlemeye başladı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 16 puan düşüşle 77.654 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,02 oranında değişim gösterdi.

Dün kapanışta 2.9777/2.9783 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah 2.9764/2.9777 seviyesindeydi güne başladı.

Dün aynı saatte 3.1534/3.1543 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.1513/3.1522, 3.3290/3.3303 seviyesindeki euro/TL ise 3.3261/3.3285 seviyesinde bulunuyor.

Altın - Petrol

Altın dünkü kazanımlarını hafif ilerleterek Fed faiz kararı öncesinde kazanımlarını korudu. Altının ons fiyatı bu sabah 1316 dolar seviyesinde bulunuyor.

Petrol fiyatları ise, piyasada arz ile talebin denge bulması için küresel üretimin yüzde 10 gerilemesi gerektiği yönünde Venezüela'dan gelen açıklamaların ardından gerilerken; teknik göstergeler fiyatların gerileyeceğine işaret ediyor.

Venezüela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino dün günde 94 milyon varil olan küresel petrol üretiminin tüketimi yakalamak için yüzde 10 civarı azalması gerektiğini söyledi.

Teknik göstergeler ise ABD hafif ham petrolü için 42.78 dolara ve bunun kırılması halinde 42 dolara doğru gerileyen bir seyre işaret ederken, Brent petrolünün 45.63 dolar desteğini test edebileceğini belirtiyorlar.

Bu sabah itibariyle Brent petrolü 45.81 dolardan, ABD hafif petrolü 43.08 dolardan işlem görüyor.

Küresel piyasalarda son durum

Japonya ve ABD merkez bankalarının yarın açıklanacak kararları küresel piyasaların odak noktasında yer almaya devam ederken, Fed'in faiz artırmayacağı, buna karşın karar metni ve Başkan Janet Yellen'ın söylemlerinin "şahin" tonda olabileceği beklentileri ağırlık kazanıyor.

ABD borsalarında dün veri takviminin zayıf olmasının etkisiyle Fed öncesinde sakin bir seyir izlendi.

Bugün Asya'da, yarınki Japonya Merkez Bankası (BoJ) kararları öncesinde satış ağırlıklı bir seyir izleniyor.

Piyasaların gündemi

Yurtiçinde bugün Hazine 20 Eylül 2017 itfalı kuponsuz tahvili ilk kez ihraç edecek, saat 14:30'da TCMB beklenti anketi, saat 17:30'da ise merkezi yönetim borç stoku açıklanacak.

Yurtdışında ise saat 15:30'da ABD yeni konut inşaatları ve inşaat ruhsatları verileri açıklanacak.

Bunlara karşın, yarın sonuçlanacak ABD ve Japonya merkez bankaları toplantıları ana gündemi oluşturuyor.

Yarınki faiz kararıyla ilgili ortak beklenti Fed'in faizlerde değişikliğe gitmeyeceği şeklinde. Ancak yatırımcılar bundan sonraki faiz artışının zamanlaması konusundaki ipuçlarını, açıklanan karar sonrası Fed Başkan Janet Yellen'in düzenleyeceği basın toplantısında arıyor olacaklar.

Diğer taraftan, piyasalarda BoJ'un parasal gevşeme programında temel değişikliklere gideceği spekülasyonları yapılıyor. Yarın sonuçlanacak toplantıda uyguladığı politikaları "kapsamlı" gözden geçirmeye alacağını daha önce açıklayan BoJ'un negatif faizlere odaklanması bekleniyor.

Kaynaklar aşırı gevşek para politikası kapsamında Ocak ayında sıfırın altına indirilen faizlerin daha da düşürülmesinin değerlendirilebileceğini belirtiyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir