Piyasalar ECB kararlarına odaklandı

Faiz ve kura yönelik iyimserlik sürüyor, piyasalarda ECB kararı bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın gevşek para politikalarından vazgeçmeye başlamasıyla gelişmekte olan piyasalarda bir süredir devam eden sert satış baskısı yerini iyimserliğe bırakmasıyla kur ve faizde  iki gündür düşüş trendi devam ediyor.

TCMB'nin geçen haftaki faiz artışı öncesi 2.39'a yükselerek tarihi rekor seviyeyi test eden dolar/TL bugün de güne 2.24'ün altında başlarken piyasa bugün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) vereceği karara odaklanacak.

Çok sayıda uzman ECB'nin para politikasında değişikliğe gitmemesini beklerken, bankanın deflasyon tehdidine karşı politika gevşetebileceği yönünde bir spekülasyon da bulunuyor.

Euro ECB'nin bugünkü toplantısı öncesinde bugün yatay seyir izledi. Önde gelen para birimlerinin büyük bölümü ECB'den bugün gelecek açıklamalar ve ABD'de yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde dar aralıkta işlem gördü.

Dolar karşısında Pazartesi günü 1.3477 ile yaklaşık iki ayın en düşük seviyesini gören euro bugün 1.3528 seviyesinde yatay işlem gördü.

Yatırımcılar yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisini beklerken, Reuters anketine katılan ekonomistler tarım dışı istihdamın Ocak'ta 185,000 artmasını, işsizlik oranının ise yüzde 6.7 olarak açıklanmasını tahmin ediyorlar.

Haftaya 2.28'in üzerinde başlayan ardından gelişmekte olan ülkelere ilişkin artan risk iştahı ile düşüşe geçen dolar/TL dün akşam 2.350, bu sabah TSİ 0835'te 2.2321 seviyesindeydi. Sepet bazında TL ise hafta başındaki 2.65 seviyesinden aynı saatte 2.6250 seviyesinde işlem gördü.

Tahvil bono piyasasında 7 Ekim 2015 itfalı gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 10.69, valörlüde yüzde 10.67 seviyesinde oluştu. 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz ise dün spot kapanış yüzde 10.21 seviyesindeydi.

Öte yandan TL iki günlük pozitif ayrışmanın ardından bugün diğer gelişmekte olan para birimlerine yakın bir performans gösterdi. 

Siyasi endişelerin arttığı 17 Aralık'tan geçen hafta gerçekleşen TCMB'nin faiz artışına kadar TL neredeyse her gün diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmıştı.

TCMB'nin ara PPK ile politika faizini yüzde 10'a çıkarması ardından bu trend kısmen de olsa sona erdi. TL faiz artışı ardından zaman zaman pozitif de ayrıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir