Piyasalar Fed toplantı tutanaklarını bekliyor

Küresel piyasalarda bugün açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları takip edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar, ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin, beraberinde teşvik beklentilerini de artırmasından bulduğu destekle pozitif görünümünü korurken, bugün açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının takip edileceği belirtiliyor. 

Japonya'da önceki gün açıklanan 3. çeyrek GSYH verisinin resesyona işaret etmesinin ardından alınan vergilerin ertelenmesi ve erken seçim kararı piyasalarda teşvik beklentilerini de artırırken, dolar/yen paritesi 7 yılın zirvesini 117,40 seviyelerine taşıdı. Japonya Merkez Bankası (BoJ) bugün faizlerde bir değişiklik yapmazken, ekonomideki ılımlı toparlanmanın devam ettiği söyleminin ardından Nikkei 225 endeksi yüzde 0,32 değer kaybetti. 

Avrupa'nın ardından Japonya'da da ekonomiyi teşvik adımları atılacağına ilişkin beklentiler dün küresel piyasalarda risk iştahını artırırken, genel olarak pay piyasalarında yükselişler dikkati çekti. Dün ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 0,23 yükselerek kapanış rekorunu 17.688 puana, S&P 500 endeksi de yüzde 0,51 artışla 2.052 puana taşıdı. 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin yüzde 2,32 seviyelerinde yatay bir seyir izlediğini, bunun da pay piyasalarını desteklediğini ifade eden analistler, bugün açıklanacak Fed toplantı tutanaklarının takip edileceğini belirtiyor. 

Avrupa tarafında Almanya'da açıklanan ZEW beklenti anketi ve endekslerinin piyasa beklentilerinin belirgin şekilde üzerinde olması ile Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,61 değer kazanırken, avro/dolar paritesi ise 1,2440 - 1,2540 arasındaki dalgalı seyrini sürdürdü. Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,56, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,86, İtalya'da MIB30 endeksi yüzde 0,71 yükseliş kaydetti.  

Yurt içinde gösterge tahvilin bileşik faizinin yarın açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesinde Hazine'nin düzenlediği ihalelerin ardından düşüş eğilimini sürdürürken, BIST 100 endeksi önceki günkü kayıplarını fazlası ile telafi etti. Analistler, faizlerin düşmesi, Almanya'da açıklanan ZEW cari durum endeksinin beklentilerden iyi gelmesi ve döviz piyasasının sakin seyrinin genel bir pozitif hava yarattığını dile getirerek, BIST 100 endeksinin de banka hisseleri öncülüğünde yükseliş isteğini sürdürdüğünü kaydediyor. Bugün açıklanacak Fed toplantı tutanakları ve yarınki TCMB faiz kararının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, cuma günü açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin değerlendirmesinin de izleneceğini belirtiyor. 

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle: 

11.00 Euro Bölgesi, eylül ayı cari işlemler dengesi 

11.30 İngiltere, BoE toplantı tutanakları 

14.00 ABD, mortgage onayları  

15.30 ABD, ekim ayı konut başlangıçları  

21.00 ABD, Fed Ekim toplantı tutanakları  

Bu konularda ilginizi çekebilir