Piyasalar Fed üyelerinin açıklamalarına odaklandı

Küresel piyasalarda karışık bir seyir izlenirken, bugün Fed üyelerinin konuşmaları ile Fed Başkan adayı Jerome Powell'ın Senato Bankacılık Komitesi'nde yapacağı açıklamalar takip edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed Başkanlığına aday gösterdiği Jerome Powell'ın, ABD Senatosu'nda yapacağı sunumun metni yayımlandı. Sunumunda "Faiz oranlarının biraz daha yükselmesini ve bilançomuzun kademeli olarak küçülmesini bekliyoruz" ifadelerini kullanan Powel, tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmaya çalışırken, aynı zamanda bağımsız ve partiler üstü statüyü korumak için elinden gelen her şeyi yapacağını kaydetti. Powell, sunumunun ardından senatörlerin para politikası ve finansal regülasyonlar hakkındaki sorularını yanıtlayacak.

Öte yandan ABD'de dün açıklanan birinci el konut satışları, ekimde yüzde 6,2 artarak son 10 yılın en yüksek seviyesini gördü. Her yıl kasım ayının dördüncü perşembesinde kutlanan "Şükran Günü"nü (Thanksgiving Day) takiben gerçekleşen Black Friday'de yapılan online satışlar da 5 milyar doları aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Pozitif gelişmeler sonrasında Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,69, S&P 500 endeksi yüzde 0,65 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,06 değer kazanarak rekor kapanış gerçekleştirdi. Dolar endeksi ise dün 92,496 ile 2 ayın en düşük seviyesine geriledikten sonra bugün 92,8 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, bugün Fed New York Şubesi Başkanı William Dudley ve Fed Philadelphia Şubesi Başkanı Patrick Harker'in konuşmaları ile Powell'ın açıklamalarının, veri tarafında ise toptan stoklar, Conference Board Tüketici Güveni ve Richmond Fed Sanayi Endeksinin takip edileceğini belirtti.

Powell'ın, sunumunun ardından senatörlerin sorularını cevaplayacağını, bu bölümdeki açıklamaların piyasaların yönü açısından önem taşıdığını vurgulayan analistler, vergi reformuna yönelik gelişmelerin de yakından izleneceğini kaydetti.

Avrupa tarafında, Almanya'da hükümet kurma çalışmalarına ilişkin siyasi liderlerden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Dün Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, partisinin Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile koalisyon kurma hedefiyle görüşmeler yapmaya hazır olduğunu belirtti. SPD Genel Başkanı Martin Schulz da Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile koalisyon kurma konusunda henüz net ve kesin cevap vermekten kaçınarak koalisyon krizinde her türlü seçeneği masada tuttuklarını dile getirdi.

Almanya'da politik belirsizlik endişelerinin azaldığına işaret eden gelişmeler sonrasında, dün 1,20 seviyelerini test eden avro/dolar paritesi bugün 1,19'un hemen üzerinde dengelendi. Dün satış ağırlıklı bir seyrin hakim olduğu Avrupa piyasalarında ise Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,46, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,35 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,56 geriledi.

Asya borsaları karışık

Asya borsalarında haftanın ikinci işlem günüde karışık bir seyir izlendi.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi, bugün 22.495-22.580 dar bandında hareket etmesinin ardından günü yüzde 0,04'lük sınırlı düşüşle 22.486,24 puandan tamamladı. Dolar/yen paritesi ise saat 10.30 itibarıyla yüzde 0,2 değer kazancıyla 111,2 seviyelerinden işlem görüyor.

Çin'de Şanghay bileşik endeksi, analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 3.300,78 puana gerileyerek 25 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından gelen tepki alımlarıyla yükselişe geçti. Endeks, günü de yüzde 0,3 artışla 3.333,66 puandan tamamladı.

Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3 yükselirken, kapanışta 2.514,19 puan oldu.

Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,2 düşüşle 33.654,38 puanda, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 gerilemeyle 29.542,93 puanda bulunuyor.