Piyasalar güne tepkili başladı

Piyasalar, dünkü satışların ardından bugün tepki alımlarıyla açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalar, dün gerçekleştirdiği yüzde 1'in üzerinde düşüşün ardından yeni güne tepki alımlarıyla başladı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, 294 puan artışla 74.499 puandan güne başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,40 oranında değer kazandı.

Dolar/TL, dün akşam saatlerinde 3.4250 civarında günü tamamladıktan sonra bu sabah güne 3.4090/3.4145 seviyesinde başladı.

Petrol fiyatları bugün gerçekleştirilecek OPEC toplantısı öncesinde yükseldi. Brent ham petrolün varil fiyatı 42 sent yükselerek 46.80 dolardan işlem görürken, ABD türü ham petrolün varil fiyatı da 23 sent artışla 45.46 dolara çıktı.

Altın fiyatları yatırımcıların dolarda kâr satışları yapmaları ve günün ilerleyen saatlerindeki OPEC toplantısını beklemeye geçmeleri ile oluşan güvenli liman talebinden destek buldu. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.4 yükselerek 1,192.74 dolardan işlem gördü.

OPEC kararı bekleniyor

Piyasaların gözü bugün risk iştahı açısından kritik öneme sahip olabilecek OPEC toplantısından gelecek haberlerde olacak.

Ak Yatırım günlük borsa yorumunda, "Bugünkü OPEC toplantısında petrol arzının kısılıp kısılmayacağına yönelik alınacak karar, gerek petrol fiyatlarına gerekse küresel risk iştahına önemli etkide bulunabilecek nitelikte" dedi. Raporda, "Petrol fiyatları, enflasyon beklentilerini yakından ilgilendirdiğinden OPEC toplantısından çıkacak sonuç döviz piyasalarının ve doların seyrini, dolayısıyla dolar cinsi faizlerin seyrini de etkileyebilecek nitelikte" denildi.

Yurt içinde bugün takip edilecek veriler arasında 10:00'da açıklanacak Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu ve Ekim ayı dış ticaret verileri takip edilecek.

Yurt dışından açıklanacak veriler arasında ise 10:00'da Almanya perakende satış verileri, 11:55'te Almanya işsizlik verileri ve 13:00'da Euro Bölgesi enflasyon verileriyle 16:15'te ABD'den açıklanacak ADP özel sektör istihdam verileri takip edilecek.

Küresel piyasalarda son durum

Asya borsaları dün Wall Street'te yaşanan yükselişler ve doların gelişen piyasalardan yaşanan çıkışların ardından zirve seviyeyi görmüş olabileceği beklentileriyle beraber bugün üç haftanın en yüksek seviyesini gördü.

ABD başkanlık seçimlerinin yaptığı 8 Kasım'dan bu yana gelişen ülke piyasalarından 16 milyar dolarlık bir çıkış yaşanırken, Hindistan, Endonezya, Filipinler, Tayvan, Tayland ve Güney Kore gibi yerlerden gelen veriler bu çıkışın yavaşlamaya başlamış olabileceğini gösteriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir