Piyasalar güvenlik endişesiyle sarsıldı

Güvenlik endişeleri ve iç siyasi belirsizlikle piyasalarda satış baskısı devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suruç'ta geçen hafta meydana gelen patlamanın ardından yurtiçinde saldırı olaylarının devam etmesi, PPK ve IŞİD'e karşı başlatılan askeri operasyonlar ve operasyonların ardından PKK'nın ateşkesi sona erdirmesiyle artan güvenlik endişeleri, koalisyon çalışmalarının yavaş ilerlemesi ile borsa, kur ve faizdeki satış baskısı sürüyor.

Dolar/TL'de yükseliş ve küresel piyasalardaki satıcılı havanın da etkisiyle borsa gün boyu satışlarla karşılaştı. BIST-100 endeksi günü 1360 puan (yüzde 1.73) düşüşle 77.351 puanda tamamladı.

Geçen haftaya 2.6550 civarında başlayan ve hafta boyunca gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışarak yukarı yönlü bir trend izleyen dolar/TL bugün güne 2.75'in hemen altında başladı. Kur gün içinde en yüksek 2.7770'e kadar çıktı. Piyasaların kapanış saatlerinde kurdaki işlemler 2.77 seviyesinin üzerinde geçiyordu. 

Faizler sert yükseldi

Tahvil-bono piyasasında ise son 7 Haziran genel seçimleri öncesine göre iki yıllık gösterge tahvildeki yükseliş bugün itibarıyla 115 baz puana ulaşırken 10 yıllık göstergedeki yükseliş 70 baz puanı buldu.

Cuma günü iki yıllık gösterge tahvilde işlem bazında bileşik faizin ilk kez çift haneye çıkması ardından bugün de 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz çift haneye yükseldi. İki yıllık gösterge en son Haziran ortasında 10 yıllık tahvil ise Eylül 2014'te çift hanede işlem görmüştü.

İki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde bileşik faiz Cuma günü Cuma günü işlem bazında yüzde 10.05'e kadar yükseldikten sonra spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.03 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 10.10 seviyesinde gerçekleşti.

On yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.70 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.72 idi. Bugün işlem bazında bileşik faiz en yüksek 10.04'e kadar yükseldi. Spot kapanış yüzde 9.89 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem 9.95 oldu.

Uzun vadede etkiler sürecek

Bankacılar yaşanan son güvenlik olaylarının uzun vadede de etkilerinin devam edebileceği endişelerinin ve bu süreçte henüz erken seçim olasılığının ortadan kalkmamış olmasının piyasanın TL varlıklarına bakışını da kötüleştirdiğine dikkat çekiyorlar.

Bankacılar hafta boyunca AK Parti ve CHP'nin koalisyon kurma çalışmalarının, bir sonraki toplantıda faiz artışlarına başlaması beklenen ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının ve ABD büyüme verisinin, TCMB'nin Cuma günü attığı bazı likidite adımlarının devamının enflasyon raporunun ve iç güvenliğe ilişkin gelişmelerin yakından izleneceğini söylediler.

Yabancı bir bankanın TL'de kısa pozisyon önermesinin ardından satış baskısının hızlandığını belirten bir bankanın döviz masası müdürü, "Siyasi taraf karışık, jeopolitik taraf karışık, ülkede bir anda ne olacak belli değil. Zaten bu şartlarda iyi olmamız beklenmemeli" dedi.

Citigroup bugün yayımladığı strateji raporunda haftanın işlem önerileri arasında TL'nin euro ve dolardan oluşan sepet karşısında değer kaybının devam edebileceğine ilişkin yeni pozisyon açılmasını önerdi. Raporda şu anda 2.92 seviyesinde seyreden sepet bazında TL için 3.02 hedefi ile yeni pozisyon açılması önerisi yer aldı.

TCMB adımları 

Öte yandan TCMB'nin Cuma günü başlattığı adımlara bugün de yenilerini eklemesi piyasadaki satış baskısını bir miktar azalttı.

Merkez Bankası yakın dönemde gözlenen küresel ve yerel gelişmeler nedeniyle Cuma günü bugünden itibaren geçerli olmak üzere bir hafta vadeli döviz depo faiz oranının dolar için yüzde 3.5'ten yüzde 3'e indirdi. TCMB ayrıca dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uyguladığı faiz oranını yüzde 0.15'ten yüzde 0.21'e yükseltmişti.

TCMB bugün ise piyasadaki üç yeni adım attı. TCMB ilk olarak banka nezdinde bloke zorunlu karşılık ve ihbarlı döviz mevduat hesaplarında tutulan euro cinsi döviz hesap bakiyelerine yıllık onbinde 5 olarak uygulanan komisyon oranı sıfıra indirdi. Ardından ise bir hafta vadeli euro cinsi depo faiz oranını euro için yüzde 1.5'ten yüzde 1.25'e indirdi.

TCMB bugün son olarak 1630'da döviz satım ihalesinin miktarını bu ay ilk kez 50 milyon dolara yükseltti.

Bankacılar, Cuma günü olduğu gibi TCMB'nin bugünkü adımlarının da "sembolik" olmakla beraber piyasadaki oynaklıktan rahatsız olduğunu ve gerekirse daha etkili adımlar atılabileceğini göstermesi açısından önemli olduğunu belirttiler.