Piyasalar hafif alımlarla yatay açıldı

Borsa İstanbul'da ilk işlemler 112 puan artışla gerçekleşirken, dolar kuru açılışta 3,54'ün hemen üzerinde bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda geçtiğimiz birkaç haftadır devam eden Noel ve yeni yıl tatillerinden dolayı düşük kalan işlem hacminin bu tatillerin bitmesiyle bugün yeniden artması beklenirken, yurtiçi piyasalar yatay seyrini sürdürerek güne başladı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 112 puan artışla 77.866 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,14 oranında değer kazandı.

ABD'de güçlü gelen ekonomik göstergelere rağmen faizlerde gözlenen gevşeme eğiliminin gelişmekte olan ülke aktiflerine ve hisse senetlerine destek verdiği gözleniyor.

Diğer taraftan dolardaki değer kazancı gelişmekte olan ülkelerin genelinde olduğu gibi dolar/TL'yi yukarı yönlü etkilemeye devam ediyor. Dün akşam saatlerinde 3.54'ün hemen altında olan dolar/TL bu sabah 3.5352/3.5393 seviyesinde işlem görüyor.

Dün akşam saatlerinde 3.62 civarındaki sepet bazında TL bu sabah aynı saatte 3.6229/3.6252; dün akşam 3.7050 civarındaki euro/TL ise bu sabah 3.7085/3.7115 seviyesindeydi.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, petrol fiyatları OPEC üyesi ve üye olmayan ülkelerin pazar günü itibariyle devreye giren üretimi sınırlandırma anlaşmasına gözlerin çevrilmesiyle 2017'nin ilk işlem saatlerinde yükseldi. Brent ham petrolün varil fiyatı bu sabah 57.13 dolardan işlem görürken, bir yılın zirvesi olan 57.89 dolara yaklaştı. ABD türü ham petrolün varil fiyatı 54.04 dolar oldu.

Geçtiğimiz yıl yüzde 8'in üzerinde değer kazanmasının ardından altın fiyatları dolardan gelen baskıya rağmen 2017 yılına da pozitif bir başlangıç yaparak yükselişlerini sürdürdü. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.4 yükselerek 1,156.75 dolardan işlem gördü.

Küresel piyasalarda son durum

Birkaç hafta süren sakinliğin ardından küresel piyasalar 2017 yılına pozitif bir başlangıç yaptı. Özellikle euro bölgesi, Almanya ve Çin'den gelen imalat sektörü satın alım yöneticileri endeksinin (PMI) son birkaç yılın zirve seviyelerine yakın noktalara işaret etmesi risk iştahını da artırdı.

Asya borsalarının Avrupa borsalarında bir yılın zirve seviyesinin görüldüğü artışları takip ederek değer kazanmasıyla küresel piyasalar 2017 yılına güçlü bir başlangıç yaparken, dolar geçtiğimiz haftanın düşüşlerinin ardından bu hafta yeniden toparlandı.

Piyasalar aynı zamanda Çin ve Avrupa'dan gelen pozitif imalat büyüme rakamlarından da destek bulurken, imalat sektörlerinin yeni yıla girerken güçlü bir şekilde ayaklarının üzerinde durduğu sinyalleri geldi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.4 yükselirken, bölgedeki birçok piyasa yeni yıl tatilinin ardından yeniden açıldı. Endeks 2016'da son dört yılın en iyi performansını göstererek yüzde 3.7'lik kazanç gerçekleştirmişti.

Japonya piyasası devam eden yeni yıl tatili dolayısıyla bugün de kapalı kalmaya devam ediyor.

Küresel veri akışı bakımından izlenecek önemli göstergeler bu hafta da devam ederken, bunlardan en önemlisi Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi olacak.