Piyasalar haftaya kazançlı başladı

Küresel borsalarda görülen yükselişlere paralel olarak yurt içi piyasalar da haftaya yükselerek girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yurtiçi piyasalar, gelişmekte olan piyasalarda bu sabah görülen yükselişlere paralel olarak güne alımlarla başladı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, 490 puan artışla 78.719 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,63 oranında değer kazandı. 

Cuma günü piyasaların kapanış saatlerinde 2.9481/2.9488 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 2.9538/2.9550 seviyesinde.

Cuma günü aynı saatte 3.1243/3.1253 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.1253/2.1268, 3.3010/3.3019 civarında olan euro/TL ise 3.2966/3.2984 seviyesinde bulunuyor.

Petrol fiyatları, üreticilerin stok fazlasının üstesinden gelebilmek için harekete geçebileceği söylentilerinin artması üzerine bugün yükselirken, ay başından bu yana da yüzde 10 değer kazandı. Brent ham petrolün varil fiyatı 47.13 dolardan işlem görürken, ABD türü ham petrolün varil fiyatı da 44.67 dolar oldu. 

Altın fiyatları geçtiğimiz Cuma günü açıklanan zayıf perakende satış verilerinin Fed tarafından faizlerin artırılacağı beklentilerini azaltması üzerine yatay seyretti. Spot altının ons fiyatı bu sabah 1,340 dolardan işlem görüyor. 

Küresel piyasalar yükselişte

Asya borsaları, Çin hisselerinde yaşanan hızlı artışın Japonya'da geçtiğimiz çeyrek dönemde ekonomik büyümenin yavaşladığını gösteren verilere baskın gelmesiyle destek buldu.

Çin'de CSI 300 endeksi yüzde 1.3 yükselerek yedi ayın zirvesine çıkarken, Shanghai endeksi de yüzde 0.9 artış gösterdi.

Japonya'da bu gece yarısı açıklanan ekonomik büyüme verileri, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin Nisan-Haziran döneminde yıllık bazda yüzde 0.2 büyüyerek, yüzde 0.7'lik beklentilerin altında kaldığını gösterdi. Bu verilerin ardından Japon Nikkei yatay bir seyir izledi.

Gelişen piyasalardaki bu yükselişlerin önemli bir nedeni de İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) varlık alımlarında artışa gitmesi ve küresel büyük merkez bankalarının parasal genişleme programlarını devam ettirmesi sonucu gelişmiş ülke tahvil getirilerinde yaşanan düşüşten dolayı gelişmekte olan ülkelerin daha cazip hale gelmesi bulunuyor.

Gelişmekte olan piyasalardaki artışa Cuma günü ABD'den açıklanan perakende satış verilerinin Fed'in faizleri yakın zamanda artıracağı beklentilerini düşürmesi üzerine yarattığı risk alım iştahı da katkıda bulunuyor.

Piyasaların gündemi

Bu hafta piyasaların beklediği en önemli gelişmeler arasında Fitch'in kredi notu gözden geçirmesi bulunuyor. Türkiye'yi yatırım yapılabilir kredi notuyla derecelendiren Moody's ve Fitch, darbe girişiminin ardından Türkiye'yi gözden geçirmeye almıştı. Moody's 8 Ağustos'ta yaptığı açıklamada kredi notu gözden geçirmesinin sona ermediğini belirtti. S&P ise darbe girişiminin hemen ardından kredi notunu bir kademe indirerek, Türkiye'nin ülke riskini de "orta derecede yüksek risk" düzeyinden "yüksek riske" revize etti. Fitch ise yıl başında açıkladığı takvime göre kredi notu hakkındaki kararını 19 Ağustos'ta açıklayabilir.

Yurtiçinde bugün saat 10:00'da Mayıs ayı işsizlik verileri açıklanacak. Yurtdışında ise saat 11:30'da İngiltere sanayi üretimi, saat 15:30'da ise ABD NY Fed imalat endeksi açıklanacak.

Çarşamba günü Fed'in açıklayacağı Temmuz ayı toplantı tutanakları, faiz artışları ve Fed'in ekonomiye bakışı konularında fikir vermesi açısından önemli olacak.