Piyasalar kritik güne alımlarla başladı

Moody's'in bugün piyasa kapanışı ardından yapması olası kredi notu değerlendirmesi öncesinde yurtiçi piyasalar pozitif bir açılış gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 216 puan artışla 76341 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,28 oranında değer kazandı. 

Dünü 3.0160 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah 3.0065/3.0079 seviyesinden başladı.

Dün akşam saatlerinde 3.19 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1777/3.1795, 3.36 civarında olan euro/TL ise 3.3489/3.3510 seviyesinde bulunuyor.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, petrol fiyatları ham petrol ve rafineri ürünlerindeki stok fazlasının piyasalar üzerinde ağırlık yaratmasıyla beraber değer kaybetti.  ABD türü ham petrolün varil fiyatı 41.59 dolardan işlem görürken, Brent ham petrolün varil fiyatı 43.89 dolar oldu. 

Altın fiyatları, yatırımcıların bugün açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verilerini beklemeye koyulmasıyla beraber yatay bir seyir izledi.  Spot altının ons fiyatı çok değişmeyerek 1,361 dolardan işlem gördü.

Dış borsalarda son durum

Asya borsaları, İngiltere Merkez Bankası'nın beklentilerin üzerinde bir parasal genişleme programı açıklamasının ardından küresel hisseleri takip ederek bugün artış kaydetti. 

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.9 artış gösterirken, haftalık da yüzde 0.6 kazanç kaydetmeye doğru ilerledi. Japonya Nikkei endeksi de yüzde 0.3 artarak, haftalık kayıplarını yüzde 1.6'ya indirmeye hazırlandı. 

BOE dün açıkladığı parasal genişleme kararında faizleri 25 baz puan indirerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.25'e çekerken; parasal genişleme programını 60 milyar sterlin artışla 435 milyar sterline çıkardı. 

ABD'de ise Wall Street hisseleri yatırımcıların bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verilerini beklemesiyle beraber dün çok değişiklik göstermedi.     

Avrupa borsaları, dün İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faiz indirim kararının ardından etkili olan alış ağırlıklı seyrini bugün açılışta da sürdürüyor. 

Açılışın ardından gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,1 artışla 338,43 puan, Londra'da FTSE-100 endeksi yüzde 0,2 değer kazanarak 6.753,64 puan oldu. 

Frankfurt'ta DAX endeksi yüzde 0,1 yükselerek 10.242,01 puana, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,3 artarak 16.288,39 puana, Paris'te CAC 40 endeksi yüzde 0,5 değer kazanarak 4.366,25 puana, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,4 artışla 8.422,70 puana çıktı. 

Gözler Moody’s’te

Dış piyasalarda bugün TSİ 15:30'da açıklanacak Temmuz ayına ilişkin ABD işsizlik ve tarım dışı istihdam verileri izlenecek. İç gündemde ise piyasalar tarafından takip edilecek bir veri bulunmuyor. 

Moody's kararının ise piyasa kapanışının ardından gece saatlerinde açıklanması bekleniyor.

Darbe girişiminin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirim için izlemeye alan Moody's, Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyede kredi notuyla değerlendiren iki kredi derecelendirme kuruluşundan biri. Moody's'in kredi notunu aşağı çekmesi Türkiye'den sert portföy çıkışlarına neden olabilir.

Kredi derecelendirme kuruluşları her ne kadar not gözden geçirmeleri için yılbaşında bir takvim açıklasalar da gelişmelere göre bu takvim dışında da not kararı açıklayabiliyorlar.

Nomura Stratejisti Timothy Ash, Türkiye'nin büyüme borçluluk vb makro göstergelerinin oldukça sağlam olduğuna dikkat çekerek, "Kurumsal güçlülük darbe gibi objektif olmayan kriterlere dayalı bir varsayımla kredi notunun çöp seviyesine düşmesi subjektif bir karar olacaktır" dedi ve Tayland'da darbe yaşanmasının dahi bir yatırım yapılabilir notun kaybedilmesine neden olmadığını hatırlattı.

Ankara Milletvekili Ali Babacan da Reuters'la hafta başında yaptığı söyleşide, Türkiye'yi yatırım yapılabilir kredi notuyla değerlendiren Moody's ve Fitch'in bu ay gerçekleştirecekleri not gözden geçirmeleriyle ilgili, "(Türkiye'nin yatırım yapılabilir kredi notunda) bir indirim olursa bu yanlış olur ve 'Niye bunu yaptığınız?' diye sorulduğunda bu kararlarını haklı göstermekte zorluk çekerler" demişti.