Piyasalar Kuzey Kore ile geriledi

Küresel piyasalar, ABD ve Kuzey Kore arasında tırmanan gerginlik nedeniyle negatif seyrederken, ABD'de temmuz ayı TÜFE verisi takip edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD ile Kuzey Kore arasında yaşanan gerilim iki taraftan gelen açıklamalarla tırmanıyor. ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamasında Kuzey Kore'ye yönelik "ABD'nin gazap ve öfkesi ile karşı karşıya kalacaklar" şeklindeki açıklamasının yeterince sert olmadığını belirterek, "Kuzey Kore aklını başına alsın. Yoksa bu dünyada çok az ülkenin maruz kaldığı bir sıkıntı ile karşı karşıya kalacak." ifadesini kullandı.

Jeopolitik risk algısının arttığı küresel piyasalarda satış baskısı sürerken, New York borsası düşüşünü üçüncü güne taşıyarak nisandan bu yana en kötü performansını kaydetti. Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,93, Standard & Poor's 500 endeksi yüzde 1,45 ve Nasdaq Teknoloji endeksi yüzde 2,13 değer kaybetti.

Dün New York Fed Başkanı William Dudley, yaptığı konuşmada "Tahminlerimiz, ılımlı büyüme trendinin, iş gücü piyasasında ek güçlenme ve enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine ulaşmasıyla birlikte süreceğini öngörüyor." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de dün açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), temmuzda aylık bazda yüzde 0,1 gerileyerek yaklaşık bir yılın ilk düşüşünü kaydederken, ülkede 5 Ağustos ile biten haftada ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunan birey sayısı önceki haftaya kıyasla 3 bin artarak 244 bine çıktı.

Analistler, bugün ABD ve Kuzey Kore arasındaki gelişmeler ve haber akışının yakından takip edileceğini belirterek, Fed'in gelecek aylara ilişkin aksiyon almasında bakacağı önemli veri olan temmuz ayı enflasyonunun, piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını kaydetti.

Avrupa ve Asya'da borsalar düştü

Avrupa tarafında Fransa'da haziranda sanayi üretimi bir önceki aya kıyasla yüzde 1,1 azalırken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 arttı. Amanya'da ise bu yılın mayıs ayında iflas eden şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 artış gösterdi.

Jeopolitik gelişmelerin etkisiyle dün Avrupa borsaları da günü düşüşle kapattı. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,15, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,59 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,44 azalışla günü tamamladı.

Asya tarafında Japonya'da piyasalar tatil olurken, Çin'de Şanghay endeksi yüzde 1,47 azalışla 3.214,53 puan seviyelerinde seyrediyor. Güney Kore'de Kospi endeksi de yüzde 1,89 azalışla 2.313,90 puan seviyelerinde bulunuyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, haziran ayı ödemeler dengesi
15.30 ABD, temmuz ayı TÜFE