Piyasalar pozitif açıldı

Borsa İstanbul hafif alımlarla haftaya başlarken, dolarda ilk işlemler 2,89'un altında gerçekleşiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya endişeleri ve küresel piyasaları takip eden piyasalar sakin bir açılış gerçekleştirdi. 

 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi haftaya 133 puan artışla 74.398 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,18 oranında artış gösterdi. 

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Aralık sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.49 yükselişle 91.9750 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Aralık sonu kontratları ise yüzde 0.12 yükselişle 2.9068 seviyesinde seyrediyor.

Cuma günü Moody's beklentileriyle 2.8760-2.9190 bandında sert dalgalanan dolar/TL, yeni haftaya 2.8850/2.8868 seviyesinde başladı.

Sakin bir hafta bekleniyor

Geçen hafta Moody's beklentileri, ABD verileri ve Avrupa Merkez Bankası'nın piyasalarca yeterli görülmeyen gevşeme adımları ile geniş bir bantta her iki yönlü sert dalgalanan piyasalarda bu hafta daha sakin bir seyir bekleniyor. 

Piyasalarda Rusya ile artan gerilimin nasıl ilerleyeceği ve küresel piyasalar izleniyor.

Bankacılar iç piyasada bu hafta TCMB'nin 2016 para ve kur metnini, sanayi üretimi, büyüme ve Rusya ile ilgili ekonomik yaptırımlar sonrası gelişmelerin takip edilmeye devam edileceğini yurtdışında ise geçen hafta son 7 yılın en büyük tek günlük hareketini gerçekleştiren euro/dolar paritesindeki olası hareketliliğin önemini koruduğunu belirttiler.

Ana gündem Fed olmaya devam edecek

Piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 15-16 Aralık'ta gerçekleştireceği faiz toplantısında 10 yıl aradan sonra ilk faiz artışını gerçekleştirmesi bekleniyor. Fed'in faiz artışlarına ilişkin öncü göstergelere göre yüzde 80'e yakın oranda artışın aralıkta gerçekleşeceği fiyatlanıyor.

Moody's notu teyit etti

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's seçim dönemi boyunca koruduğu güçlü mali göstergeleri ve ekonominin dayanıklılığı nedeniyle Türkiye'nin Baa3 olan kredi notunu teyit ederken, ekonomiyi küresel risklere karşı kırılgan hale getiren yurtdışından yüksek fonlama gereksinimi nedeniyle "negatif" not görünümünü değiştirmedi.

Cuma günü piyasada olası bir not indirimi senaryosu Moody's'in 11 Nisan 2014'te yani 19 ay önce Türkiye'nin kredi notunu güncellemesi nedeniyle gündeme gelmişti. Kredi derecelendirme kuruluşlarının negatif görünümü 12-18 ay korumaları bir not indirimi olasılığına işaret ediyor ancak kuruluşlara bu sürelere ilişkin bir kısıtlama getirmiyor, dolayısıyla daha uzun süre de not değişikliği yapılmayabiliyor.

Dış borsalarda son durum

Asya borsaları geçtiğimiz Cuma günü ABD'den açıklanan olumlu tarım dışı istihdam verisinin, ekonominin neredeyse son 10 yıldır ilk defa faiz artışını kaldırabilecek güçte olduğu sinyallerini vermesiyle beraber yükselişle kapanan Wall Street'i takip ederek yükseldi.

ABD'de Kasım ayında işverenler 211,000 kişilik istihdam yaratırken, uzmanların bu yöndeki beklentileri 200 bin olarak belirlenmişti.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.15 yükselirken, Japonya Nikkei endeksi yüzde 1.2 kazanç kaydetti.