Piyasalar TCMB'nin kararına odaklandı

TCMB'nin yarınki faiz toplantısından nasıl kararlar çıkacağı merak ediliyor. Faizlerde bir değişiklik beklemeyenlerin yanı sıra ağırlıklı görüş faiz koridorunda bir daralma olabileceği yönünde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yarın toplanıyor. Tüm dünyada Merkez Bankaları faiz indirim sürecine girerken, enflasyon ve cari açıkta iyileşme, global faiz oranlarındaki düşüş eğilimi, piyasaların yarın toplanacak PPK öncesi Merkez Bankası'na odaklanmasına neden oldu.

Mevcut durumda, Merkez Bankası'nın faiz bandının üst sınırı borç vermede yüzde 11,50, borç almada yüzde 5 oranında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ise yüzde 5,75'te bulunuyor.

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç:
Faiz indirimi son çeyrekte olmalı

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, enflasyon ve cari açıkta pozitif anlamda bir ivmelenme olsa dahi, rakamların halen yüksek olduğundan şu aşamada faiz indiriminin ancak son çeyrekte olması gerektiğini düşündüklerini belirterek, "Bir faiz indirimi gelirse, TL'de sınırlı bir satış, faizde ise yüzde 7,70'lere doğru gevşeme beklenmeli. Faiz indirimi gelmediği takdirde ise, TL'nin global piyasalarla beraber hareket etmesini faizin de şu an ki seviyelerini korumasını bekleriz" diye konuştu.

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren:
Faiz bandı kademeli olarak aşağı çekebilir

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren ise Türkiye'de 2011'in ikinci yarısından bu yana ekonomide sağlıklı ve kontrollü bir yavaşlamanın devam etmesiyle birlikte dış kırılganlıkların da belirgin olarak azaldığını gördüklerini belirterek, "TL'deki kısmi değerlenme potansiyeli birlikte Merkez Bankası'nın temmuz ayından itibaren faiz bandını kademeli olarak aşağı çekebileceğini düşünüyoruz" dedi.

TEB Başekonomisti Selim Çakır:
Ağustos ayında faizin üst bandını aşağı çekebilir

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Başekonomisti Selim Çakır da, Merkez Bankası'nın ağustos ayında faizin üst bandında bir indirime gitmesini beklediklerini söyledi.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankalarının faiz indirim sürecine girmiş olduğunu belirten Çakır, enflasyon görünümünün iyileşmesinin, global faiz oranlarının düşüş eğilimine girmiş olmasının Merkez Bankası'nın para koridorunun üst bandını azaltacağı beklentilerini güçlendirdiğini anlattı.
Çakır, "Bununla beraber biz Merkez Bankası'nın biraz daha bekleyip global gelişmeleri gördükten ve enflasyon raporundan sonra yani ağustos ayında faizin üst bandında bir indirime gitmesini bekliyoruz" dedi.

T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil:
Faiz koridorunda bir daralma olabilir

T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil ise faiz koridorunun üst limitinde bir düşüş olabileceğini ifade ederek, enflasyon rakamlarının fena gitmediği için Merkez Bankası'nın böyle bir hareketi olabileceğini söyledi. Tüm dünya merkez bankalarında bir gevşeme hareketi olduğunu kaydeden Fertekligil, ikinci olarak da TL rezervleri içerisinde altının ve dövizin tutulma oranlarının artabileceğini, gerek altında gerek döviz de hala marjın olduğunu ifade etti. Politika faizinde bir değişim beklemediğini belirten Fertekligil, "Ama faiz koridorunda bir daralma olabilir" yorumunu yaptı.

Ekspres Yatırım Başekonomisti Nilüfer Sezgin:
Borç verme faizi 100 baz puan aşağı çekilebilir

Ekspres Yatırım Başekonomisti Nilüfer Sezgin, Merkez Bankası'nın gecelik borç verme faizinin yüzde 11,50'den yüzde 10,50'ye 100 baz puan aşağı çekilmesini beklediklerini söyledi.
Sezgin, şu görüşleri paylaştı:
"PPK toplantısında Merkez Bankası faiz koridorunu indirirse bu parasal duruşunu gevşettiğinin bir teyidi olacaktır. Bir sinyal etkisi taşıyacaktır. Gelecek dönemde de Merkez Bankası'nın faiz indirimleri yapabileceğinin veya ortalama fonlama faizindeki indirimin devam edeceği yönünde bir sinyal olarak algılanacaktır. Efektif olarak bankaların fonlama maliyeti üzerinde bir etkisi olmayacaktır.

Merkez Bankası'nın bu mesajı vermekten çekineceği düşünmüyorum. Zaten enflasyon düşüş eğiliminde ve yılın son çeyreğinde daha da keskin düşecek. Dolayısıyla bu yıl içinde bir miktar daha Merkez Bankası'nın ortalama fonlama maliyetini düşürmek için imkan olduğunu düşünüyorum. Kısa vadeli görüşümüz böyle. Uzun vadede enflasyon açısından biraz daha temkinli olmak gerektiğini düşünüyoruz."

Erste Group Başekonomisti Özlem Derici:
100 baz puan indirim bekliyoruz

Erste Group Başekonomisti Özlem Derici ise, Merkez Bankası'ndan 100 baz puan faiz indirimi beklediklerini söyledi. Kur üzerinde oluşabilecek etkinin hafif ve geçici olacağını düşündüklerini belirten Derici, "Çünkü yüzde 11,5'lik bir tavan hiç bağlayıcı değil ve esneklik açısından yüzde 10,5 de Merkez Bankası'nın elini güçleştiren bir unsur değil" yorumunu yaptı.

Credit Europe Hisse Senetleri Piyasaları Müdürü ve Stratejisti Balı Fırat Ekin:
Koridorun üst sınırı yüzde 11'e çekilebilir

Credit Europe Bank Hisse Senetleri Piyasaları Müdürü ve Stratejisti Balı Fırat Ekin de Merkez Bankası'nın kendine güveninin tam ve sıra dışı politikalarının başarılı gittiğini vurgulayarak "Bu bağlamda global piyasalardaki gevşeme konjonktürü de göz önüne alınarak bankanın borç verme faizinin (koridorun üst sınırı) 50 baz puan indirilerek yüzde 11'e çekilmesini, faiz koridorunun alt sınırını yüzde 5 ve politika faiz oranını yüzde 5,75 olarak bırakmasını bekliyorum" dedi.

Ekin ayrıca, zorunlu karşılıkların dövizde tutulan payının yüzde 50'den yüzde 55'e, altında tutulan payın ise yüzde 30'dan yüzde 35'e çıkarılabileceğini beklediğini belirtti.

BETAM Direktörü Seyfettin Gürsel:
Faizlerde değişiklik olmaz

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü Seyfettin Gürsel, Merkez Bankası'nın faizlerde değişikliğe gitmesi ile ilgili bir beklentisinin olmadığını söyledi.
Merkez Bankası'nın iç talebi bir miktar artıracak bazı adımlar atılabileceğini ifade eden Gürsel, bunun da daha çok banka kredileri ve karşılıklar üzerinden olacağını düşündüğünü, faiz tarafında ise değişiklik beklentisinin olmadığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir