Piyasalar TCMB'ye odaklandı

Yurtiçi piyasalar dünkü müdahalenin ardından bugün TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın yapacağı basın toplantısına kilitlenmiş durumda

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel hisse senedi piyasalarında yarın açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararları öncesinde negatif bir seyir izlenirken yurtiçi piyasalar bu gece açıklanacak ara Para Politikası Kurulu (PPK) kararları öncesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın saat 10.00'da yapacağı basın toplantısına odaklandı.

ABD'de bugün başlayacak ve yarın kararların açıklanacağı Fed toplantısı beklenirken yaklaşık bir haftadır devam eden negatif seyrin dün de etkili olduğu görüldü. Dow Jones endeksi günü yüzde 0,26 oranında düşüşle 15.838 puandan tamamladı, S&P 500 endeksi yüzde 0,49, Nasdaq bileşik endeksi yüzde 1,08 oranında değer kaybetti. Analistler, Fed'in yarın açıklanacak faiz ve tahvil programı kararının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, piyasalarda etkili olan kar satışlarının endeksin uzun vadeli ortalama seviyelerine gerilemesine neden olduğunu, dolayısıyla bu seviyelerden gelebilecek tepki alımlarının gücünün takip edilmesi gerektiğini kaydediyor.

Avrupa tarafında da genel olarak satıcılı bir seyir izlenirken avro/dolar paritesi yıl başından beri 4. kez denediği 1,37 seviyesinin üzerinde tutunamasa da bu seviyenin hemen altında dengelendi. Almanya'da DAX endeksi bugün açıklanacak perakende satışlar verisi öncesinde dün yüzde 0,46 oranında değer kaybetti, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,41, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,70 oranında düşüş kaydetti.

Yurtiçi piyasalarda dün tarihinin en yüksek rekorunu 2,39'a geliştiren dolar/TL'nin ardından TCMB'den yapılan PPK ara toplantı duyurusu ile döviz kurlarında sert düşüş, BIST 100 endeksinde ise hızlı bir yükseliş görüldü. Bu gece saat 12.00'de açıklanacak ara PPK kararları öncesinde dolar/TL 2,2730 seviyelerine gerilerken analistler, bugün 2,27 - 2,30 aralığında yatay bir seyir izlenebileceğini ifade ediyor.

Analistler, bugün saat 10.00'da TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın açıklayacağı ilk 2014 yılı Enflasyon Raporu'nda ve basın toplantısında, bu akşamki PPK ve 2014 yılı için faiz politikası ile ilgili işaretlerin aranacağını, bu sinyallere göre fiyatlamaların yapılmaya çalışılacağını belirtiyor. BIST 100 endeksinin 65.500 seviyesinin güçlü direnç konumunda olduğunu kaydeden analistler, 63.900 ve 63.200 seviyelerinin ise destek olarak takip edileceğini tahmin ediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir