Piyasalar tepki alımlarıyla açıldı

Dün 70 bin seviyesinin altında kalan BİST, açılışta yüzde 1'e yakın yükselirken, 3 lirayı zorlayan dolar 2,99'un altına indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve Ajanslar

Dün döviz kurları ve faizlerin yükseliş eğilimi sürdürmesi sonrasında 69.309 puan ile Mart 2014'ten beri en düşük seviyeden kapanan Borsa İstanbul, (BİST) yeni güne tepki alımlarıyla başladı.

BİST 100 endeksi, 536 puan artışla 69.844 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,77 oranında değer kazandı. 

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Aralık sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.76 yükselişle 86.0000 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Aralık sonu kontratları ise yüzde 0.15 düşüşle 3.0014 seviyesinde seyrediyor.

Dün güniçinde oldukça dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL 2.9973'e kadar yükseldikten sonra günü 2.99'un hemen altında tamamladı. Bu sabah ise kur 2.9858/2.9872 seviyesinden güne başladı. 

Bankacılar hem TL'de hem de genel olarak global piyasalarda görülen sert hareketlerin, yeni yılın yaklaşması nedeniyle yeni pozisyon alma isteksizliği ile hacimlerin normal günlere göre büyük ölçüde azalmasından kaynaklandığını belirtiyor.

Fed etkisi

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu hafta yapacağı toplantıda yaklaşık 10 yıl aradan sonra ilk kez faiz artıracak olması ve petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün büyük bölümü emtia ihracatçısı olan gelişmekte olan ülkelerin piyasaları üzerinde baskı oluştururken, bu durum Türkiye'ye de yansıyor. 

Analistler, Fed öncesinden bugün ABD'de açıklanacak enflasyon verilerinin takip edileceğini belirterek, pay piyasasında gelmesi muhtemel tepki alımlarına karşın oynaklığın ve sert hareketliliğin bugün ve yarın da sürebileceğini öngörüyor.

Piyasaların gündemi

Fed öncesi jeopolitik gelişmelerin yanı sıra piyasada yeniden gündeme gelen başkanlık sistemi ve referandum konusu da izleniyor.

Bugün iç piyasada Hazine ihaleleri, işsizlik verileri ve bütçe gerçekleşmeleri takip edilecek.

Dış piyasalarda ise TSİ 12:00'da Aralık ayına ilişkin Almanya ZEW endeksi, 15:30'da ise Kasım ayına ilişkin TÜFE ve çekirdek TÜFE, ve NewYork Fed imalat endeksi verileri izlenecek.